buitenland

Zo kijkt Moskou naar dodelijke gifgasaanval in Syrië

05 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump laat er geen misverstand over bestaan: ‘Die gifgasaanval in Noordwest-Syrië accepteer ik niet.’ Hij zegt dat zijn houding jegens Syrië ‘ingrijpend is veranderd’. In Rusland klinkt daarentegen hetzelfde geluid als altijd: rotsvaste steun voor Bashar al-Assad.

Sterker, de schuld wordt indirect gelegd bij de Amerikaanse oud-president Barack Obama. Het was zijn ‘rode lijn’-opmerking die heeft bijgedragen aan het gebruik van chemische wapens in Syrië, vindt het Kremlin.

Na Obama’s rode lijn gebeurde er niets

Obama zei in 2012 dat het gebruik van chemische wapens in Syrië voor hem echt een brug te ver zijn zou, een red line.  Hij dreigde met militair ingrijpen. Maar toen er daadwerkelijk chemische wapens werden ingezet tegen de Syrische bevolking, deed Amerika niets. De ‘rode lijn’ van Obama leidde uiteindelijk niet tot Amerikaanse luchtaanvallen op Syrische regeringstroepen.

Trump wijst naar Obama na grootste chemische aanslag in Syrië >

Nadat in 2013 honderden doden waren gevallen bij aanvallen met chemische wapens, stemde het Syrische regime er onder internationale druk mee in onder toezicht van de Verenigde Naties het hele arsenaal te vernietigen. Volgens Moskou heeft Obama er met zijn dreigende woorden toe bijgedragen dat ‘extremisten en terroristen’ zich aangemoedigd voelden om chemische wapens te gebruiken.

Uitlokking

Hun doel: het regime in Damascus in diskrediet brengen en Amerika uitlokken militair in te grijpen, redeneert de Russische VN-diplomaat Vladimir Safronkov. Volgens Rusland werd dinsdag een depot met chemische wapens van de rebellen getroffen. De rebellen noemen dat een ‘regelrechte leugen’.

In de Russische verklaring wordt de naam van Obama’s opvolger Donald Trump overigens zorgvuldig vermeden. Met hem moet Rusland nog zaken doen. Hoewel de liefde tussen Trump en Poetin wat lijkt te zijn bekoeld, hoopt Moskou nog altijd op een pro-Russische koers in het Witte Huis.

‘Belediging voor de mensheid’

Trump zelf was duidelijk in zijn afkeuring van de gifgasaanval op het stadje Khan Sheikhoun in de provincie Idlib. Daarbij kwamen zeker 72 mensen om het leven, onder wie veel kinderen. Hij noemde de daad ‘afschuwelijk’ en een ‘belediging voor de mensheid’. Dit kan ik niet accepteren, zei Trump tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Jordaanse koning Abdullah II.

Naar eigen zeggen is Trumps houding jegens Syrië ‘ingrijpend veranderd’. En: ‘Deze barbaarse daad van Assad kan niet worden getolereerd.’ Maar wat zijn reactie dan zal zijn op de gifgasaanval, daarover bleef de president vaag. Het enige dat hij tegen de journalisten zei was: ‘Wacht maar af, jullie zullen het zien.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.