buitenland

Trump doet boekje open over Syrië en de wraak op Assad

12 april 2017Leestijd: 2 minuten

Donald Trump deinst niet terug voor een nieuwe aanval op het regime van Bashar al-Assad, mocht de Syrische dictator opnieuw in de fout gaan. Maar met Amerikaanse troepen Syrië in? Dat gaat niet gebeuren.

De Amerikaanse president Donald Trump gaat in een interview met tv-zender Fox News dieper in op zijn Syrië-beleid. Dat lijkt toch vooral ingegeven door wat zijn voorganger Barack Obama niet deed.

Trump kon beelden niet aanzien

Trump vindt dat Obama veel te terughoudend reageerde op Assads daden en de zich verdiepende burgeroorlog. Hij verwijt Obama passiviteit met zijn rode lijn-opmerking. ‘Wat ik heb gedaan (met de vergelding voor de gifgasaanval in Syrië, red.) had al lang moeten zijn opgepakt door Obama,’ vindt Trump. Volgens de huidige Amerikaanse president was het dan nu beter gegaan met Syrië.

Speciale editie: Trumps wereldAlles over zijn opmerkelijke presidentschap, zijn stijl, plannen en tactieken, de intimi van de president en zijn zakelijke imperium. Met prachtige foto’s. Bestel deze speciale editie van Elsevier hier >trump

Het betekent volgens hem niet dat de Amerikanen dieper verstrikt zullen raken in het Syrische conflict. Maar toen hij de beelden van de slachtoffers van de gifgasaanval zag, knapte er iets, zegt Trump. ‘Als ik zie dat mensen verschrikkelijke chemische wapens gebruiken, en ik zie dat deze prachtige kinderen dood in hun vaders armen liggen, of je ziet kinderen die happen naar lucht… Als je zoiets ziet, ik heb meteen generaal James Mattis (de minister van Defensie, red.) gebeld.’

Het Witte Huis houdt Assads bewind verantwoordelijk voor de chemische aanval in de provincie Idlib, waarbij bijna negentig burgers omkwamen.

Rusland: vergeldingsaanval was onwettig

Trumps minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is momenteel op bezoek in Rusland. President Vladimir Poetin krijgt hij niet te zien, maar een gesprek met zijn collega Sergej Lavrov zat er deze ochtend wel in. Lavrov had een stevige boodschap voor de Amerikanen: de vergeldingsaanval is eens maar nooit weer. De Verenigde Staten moeten afzien van nieuwe raketten op Syrische doelen, want dergelijke acties zijn onwettig, aldus de Rus.

Rusland voert zelf ook luchtacties uit boven Syrië, met het verschil dat die militaire steun, aldus Lavrov, op uitdrukkelijk verzoek is van Assad, sinds jaar en dag een innige bondgenoot van de Russen. Rusland verwacht nog meer chemische aanvallen, provocaties die moeten leiden tot nieuwe Amerikaanse aanvallen, aldus de Russische president Vladimir Poetin. Rusland had de hoop dat Trump een meer pro-Russische koers zou voeren, maar komt tot dusver bedrogen uit. Poetin vindt dat de relatie er sinds Trumps aantreden in januari  alleen maar op achteruit is gegaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.