Amerikanen blijven erbij: Assad heeft chemische wapens

21 april 2017Leestijd: 2 minuten
Wat hij ook beweert, Assad heeft nog chemische wapens, aldus Amerika - Foto: AFP

Wat de Syrische president Bashar al-Assad ook zegt, de Amerikanen zijn ervan overtuigd dat hij nog steeds over chemische wapens beschikt. De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis herhaalde dat vrijdag opnieuw in Tel Aviv, waar hij een ontmoeting had met zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman.

‘Er kan geen twijfel over bestaan dat Syrië chemische wapens heeft achtergehouden en niet zoals eerder gezegd zijn hele voorraad heeft laten vernietigen,’ zegt Mattis. ‘Het zou heel dom zijn om te proberen die nog een keer in te zetten,’ waarschuwt hij.

Vergelding voor gifgasaanval

Het Israëlische leger zou ervan uit gaan dat Assad nog enkele tonnen chemische wapens heeft liggen, maar Mattis wilde geen uitspraken doen over hoeveelheden. Begin april voerden de Amerikanen een aanval uit op een Syrische luchtmachtbasis met kruisraketten.

Het was een vergelding van de gifgasaanval op de stad Khan Sheikhoun, een paar dagen eerder. Bij die aanval kwamen meer dan 80 mensen om. De Amerikanen verdenken Assad van de aanval, maar hij wast zijn handen in onschuld. Ook Rusland schaart zich achter Assad.

Echtheid van beelden

Volgens Moskou en Damascus kwam het gas vrij toen een chemicaliënopslagplaats van de rebellen werd getroffen bij een bombardement, maar die lezing wordt door de Amerikanen en hun bondgenoten niet geloofd.

Assad trok eerder ook de echtheid van de beelden van de gifgasaanval in twijfel. Die beelden – waarop onder meer stervende kinderen waren te zien – zorgen voor wereldwijde verontwaardiging. ‘Je hebt nu heel veel neppe video’s,’ zei Assad, die zich openlijk afvroeg of die kinderen ‘wel echt dood’ waren.