WikiLeaks: CIA hackt smart-tv’s, auto’s en telefoons

07 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Het embleem van de CIA in het hoofdkantoor in Langley, Virginia - Foto: AFP

Onthullingssite WikiLeaks heeft een groot aantal documenten online gezet over digitale spionagepraktijken van de CIA. De Amerikaanse inlichtingendienst zou met schadelijke software iPhones en Android-smartphones, Windows-computers en zelfs televisiesoftware binnendringen om er informatie over de eigenaar uit te halen.

Het zou gaan om 8.761 documenten en andere data over het systematisch aftappen van vreemde computers door de CIA, meldt WikiLeaks in een persbericht over een reeks aan nieuwe lekken over de CIA genaamd ‘Vault 7’.

Anonieme bron

Volgens WikiLeaks beschikt de CIA over een speciale afdeling voor cyberaanvallen waar ongeveer 200 experts werken. De meest in het oog springende spionagetool is de ‘Weeping Angel’. Die zou worden ingezet bij een smart-tv van Samsung, specifiek het model F8000. De CIA zou de tv van buitenaf kunnen uitschakelen, waarna het apparaat als microfoon fungeert om de eigenaar te kunnen afluisteren.

Een ander voorbeeld is een tool waarmee de CIA elektronica in moderne auto’s en vrachtwagens zou kunnen infecteren en de controle over het voertuig zou kunnen overnemen.

Het is niet duidelijk hoe betrouwbaar de informatie is: de gegevens zijn afkomstig uit een anonieme bron die een discussie wil losmaken over de vraag in hoeverre het gebruik van digitale wapens in een democratie moet worden gelegitimeerd.

Gevaarlijk lek

Volgens WikiLeaks verschaften voormalige overheidshackers en bedrijven die voor de CIA werken, zich op een ‘ongeautoriseerde’ manier toegang tot de apparaten. Via de eerdergenoemde anonieme bron heeft WikiLeaks een deel van de documenten gekregen. De CIA-hackers zouden ook een basis in Europa hebben, in het Amerikaanse consulaat in de Duitse stad Frankfurt.

Het lek is gevaarlijk voor de CIA, omdat kwaadwillenden (andere landen en criminele bendes bijvoorbeeld) de informatie kunnen gebruiken om inzicht te krijgen in de werkwijze van de inlichtingendienst. Ook zouden ze bepaalde tools kunnen kopiëren.