buitenland

Na Clinton gaat WikiLeaks achter rivaal van Le Pen aan

05 februari 2017Leestijd: 2 minuten

‘We hebben interessante informatie over Macron,’ aldus een citaat van WikiLeaks, op Twitter gezet door het campagneteam van Marine Le Pen. Verwacht wordt dat het hackersteam van Julian Assange nu achter de nieuwe rivaal van Front National aan gaat.

De oud-socialist en sociaal-liberaal Emmanuel Macron stapte zaterdag naar voren met zijn programma als onafhankelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Die worden in april en mei gehouden, met Le Pen als de grote kanshebber.

De grote rivaal van Le Pen? Dit is Emmanuel Macron

Assange ‘gooit olie op het vuur’

Haar rivaal François Fillon (conservatief) lag de afgelopen weken onder vuur omdat hij beschuldigd wordt betrokken te zijn bij een fraudeschandaal. Ook zijn vrouw was daarbij betrokken. Macron wordt nu gezien als een grote, onafhankelijke kandidaat die een weerwoord zal geven op de nationalistische toon van Le Pen.

De Franstalige website van de Russische staatsomroep RT meldt dat Assange ‘van plan is olie op het vuur te gooien tijdens de Franse verkiezingsrace’. In de e-mails van de voormalige presidentskandidaat en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton die WikiLeaks naar buiten lekte, zou gevoelige informatie staan over Macron.

De aankondiging van WikiLeaks, die gevierd werd door het team van Le Pen, kan ook averechts werken voor Front National. WikiLeaks wordt vaak gelinkt aan het Kremlin, en ook Le Pen wordt ervan beschuldigd afhankelijk te zijn van de Russen. Zo zou zij geld hebben geleend van de Russische staatsbank, en zelfs beloftes hebben gedaan in ruil voor miljoenenleningen om haar campagne te financieren.

Tot nu toe alleen een uitnodiging gepubliceerd

WikiLeaks publiceerde op woensdag 1 februari alleen een e-mail aan Clintons campagnemanager John Podesta, waaruit blijkt dat de voormalige premier Manuel Valls, die verslagen werd in de voorverkiezingen van de socialisten, het Clinton-team had uitgenodigd voor een diner. Valls organiseerde eind augustus een avondprogramma om met prominenten ‘economische globalisering en technische ontwikkelingen’ te bespreken.

Macron, de voormalige minister van Economische Zaken, was de host van de avond. Ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) was uitgenodigd op de avond, samen met een aantal Italiaanse, Zweedse en Deense politici. Het team van Valls hoopte dat ‘iemand van Clintons team’ aanwezig kon zijn bij de avond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.