Trump slaat verzoenende toon aan tijdens eerste Congres-speech

01 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Trump haalt uit naar Obama - bron:AFP

Een belangrijke test voor president Donald Trump: dinsdagavond (lokale tijd) gaf hij zijn eerste speech voor het Amerikaanse Congres. De president sloeg een verzoenende toon aan en bleef opvallend rustig.

Vooral zijn uitspraken over zijn immigratiebeleid leken milder. Het plan voor de muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens blijft voorlopig staan en de immigratie moet behoorlijk worden ingeperkt, maar in plaats van een moslimban besprak Trump dinsdag een mogelijk puntensysteem.

Immigratievoorstellen

Naar het Australische model wil Trump immigratie regelen op basis van inkomsten. Nieuwkomers die goed verdienen en hoog zijn opgeleid, maken een grotere kans op een verblijfsvergunning. ‘We hebben behoefte aan een serieuze en positieve immigratiehervorming en dat is ook mogelijk,’ aldus de president.

Trump sprak ook de Democraten vriendelijker toe. ‘De tijd van onzinnige ruzies is voorbij,’ zei hij tegen het Congres. ‘We zijn als land misschien politiek verdeeld, maar we zijn wel verenigd in onze veroordeling van haat en kwaad in alle vormen.’

‘Historische verhoging’ defensiebudget door Trump: hoe gaat hij dat doen?

Een alternatief voor Obamacare?

Echt verrassend is de verzoenende toon van Trump niet. De voormalige vastgoedmagnaat heeft samenwerking met het Congres hard nodig: Congresleden moeten wetsvoorstellen goedkeuren. Zo blijft de gezondheidszorg voor Amerikanen een lastig punt. Trump wil koste wat het kost af van Obamacare, maar een goed alternatief ligt er nog niet.

Persbureau Reuters meldt dinsdagavond dat Trump een Republikeins plan overweegt om belastinginkomsten in te zetten voor een  zorgtoeslag voor Amerikanen op leeftijd die een ziektekostenverzekering niet kunnen betalen. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Congres en de Senaat, maar zijn verdeeld over Trump.