‘Historische verhoging’ defensiebudget door Trump: hoe gaat hij dat doen?

27 februari 2017Leestijd: 1 minuut
Trump herhaalde dat het vanaf nu 'America First' is - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump gaat het defensiebudget fors opkrikken. Dat financiert hij door elders te bezuinigen.

Trump verhoogt het defensiebudget met ruim 54 miljard dollar, meldt The Washington Post. Dat is zo’n 10 procent meer. ‘Een historische verhoging’, zegt Trump zelf.

Defensie en politie

‘We gaan meer doen met minder, en maken de overheid slank en verantwoordelijk,’ zei Trump maandag tijdens een bijeenkomst met gouverneurs. ‘Het wordt America First’, zei de president, die beloofde vooral meer geld te zullen geven aan defensie en politie.

Trump wil het geld onder meer weghalen bij ontwikkelingshulp. Daar zullen ‘flinke verlagingen’ worden doorgevoerd, aldus het Witte Huis.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken, milieu-agentschap EPA en andere overheidsinstellingen zouden tientallen miljarden moeten inleveren. De president beloofde eerder niet aan sociale voorzieningen zoals Medicare te komen.

Speech voor Congres

Het Congres moet Trumps plannen goedkeuren. Dat zal naar verwachting maanden duren. Dinsdag spreekt de president het Congres toe. Dan wordt waarschijnlijk ook meer duidelijk over welke investeringen hij wil doen in de infrastructuur. ‘Daar gaan we veel aan uitgeven,’ zei Trump maandag. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij miljarden te investeren in onder meer wegen, bruggen en vliegvelden.

Hij maakte zijn budgetvoorstel in nauwe samenwerking met financieel adviseurs Mick Mulvaney en Gary Cohn en Witte Huis-strateeg Steve Bannon.