Duitsland stuurt tien ‘potentiële terroristen’ terug naar Noord-Afrika

30 maart 2017Leestijd: 2 minuten
De Duitse autoriteiten willen kansloze asielzoekers harder aanpakken - Foto: AFP

De Duitse autoriteiten hebben tien mogelijke aanslagplegers uitgezet. Het zou voornamelijk gaan om asielzoekers uit Noord-Afrika.

De Duitse regering kondigde eerder al aan om asielzoekers in Duitsland strenger aan te pakken, nadat de Tunesische terrorist Anis Amri met een vrachtwagen op een mensenmassa was ingereden op de kerstmarkt in Berlijn. Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om.

Sneller terugsturen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en minister van Justitie Heiko Maas benadrukten in januari dat kansloze asielzoekers sneller moeten worden uitgezet. Ook wordt inmiddels nauw samengewerkt met landen als Marokko en Tunesië, om ze sneller te kunnen terugsturen. Op donderdag herhaalt De Maizière dit standpunt: er moeten wetswijzigingen komen waarmee het makkelijker wordt gemaakt om kansloze asielzoekers snel uit te zetten.

Deze asielzoekers komen veelal uit Noord-Afrikaanse landen. Anis Amri was een goed voorbeeld van het type asielzoeker dat moet worden bestreden. Hij zwoer trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), en zijn asielverzoek was afgewezen. Enkele dagen na zijn terreurdaad schoot de politie in Milaan hem dood.

Geen herhaling van terrorist Amri

Kort na de aanslag besloten Duitse antiterreureenheden om zich te richten op anderen met een profiel als dat van Amri, en werden lopende asielzaken opnieuw onder de loep genomen. Daarbij worden alle ‘potentiële terroristen’ teruggestuurd, aldus Duitse bronnen. Sinds december zijn tien van hen teruggestuurd. Het hoogste doel van de nieuwe aanpak is om ‘de zaak-Amri niet te herhalen,’ zeiden De Maizière en Maas in januari.

In het geval van Amri was er een extra obstakel: hij kon niet worden uitgezet omdat Tunesië weigerde zijn identificatiepapieren te vervangen, terwijl hij door vingerafdrukken kon worden geïdentificeerd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou afgelopen maand wel de belofte van de Tunesische regering hebben ‘afgedwongen’ dat Tunesië 1.500 afgewezen asielzoekers uit Duitsland terugneemt. De asielzoekers die vrijwillig vertrekken, hebben bovendien recht op een vertrekpremie. In ruil voor het terugnemen van de asielzoekers geven de Duitsers Tunesië 250 miljoen euro aan ontwikkelingshulp.