EU wil Britten voor Brexit gepeperde rekening presenteren

24 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Juncker (links), Kern en Schulz. Foto: AFP

De Europese Unie (EU) wil het Verenigd Koninkrijk niet zomaar laten vertrekken. De Britten deden vóór het referendum over een Brexit allerlei financiële beloftes en Europese kopstukken eisen dat die worden nagekomen. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern is de eerste die praat over een bedrag van 60 miljard euro.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei dinsdag in het Belgische parlement dat een Brexit niet goedkoop zal zijn voor de Britten. Voor het exit-referendum deed het Verenigd Koninkrijk allerlei toezeggingen om Europese projecten te bekostigen. Juncker wil dat het zich aan de afspraken houdt. ‘De Britten weten dat we ze geen korting gaan geven, of dat het allemaal gratis kan. De rekening wordt flink.’

‘Britten zullen teleurgesteld zijn’
De Oostenrijkse bondskanselier Kern zegt tegen persbureau Bloomberg dat het bedrag ‘rond de 60 miljard euro’ moet liggen. Die uitspraak deed hij naar aanleiding van nog niet naar buiten gebrachte berekeningen van de Europese Commissie. Volgens de nieuwssite Politico gaat het onder meer om pensioenkosten voor EU-officials en plannen die pas in de komende jaren worden uitgevoerd.

Hoeveel geld de Britten moeten overmaken naar de EU om van die verplichtingen af te komen, wordt een van de gevoelige kwesties aan de onderhandelingstafel. Juncker voorspelt dat die onderhandelingen vele jaren gaan duren, een van de argumenten van de EU om de Britten gewoon te laten doorbetalen. Ze blijven dan immers een EU-lidstaat.

De Oostenrijkse bondskanselier zegt te begrijpen dat de regering van de Britse premier Theresa May niet zomaar akkoord gaat met de rekening. ‘De belofte aan de Britse kiezer was om een hoop geld te besparen, en ik denk dat als het tegenovergestelde gebeurt, dat zal leiden tot een bepaalde mate van teleurstelling of frustratie.’

Absurd
Liam Fox, de Britse minister van Buitenlandse Handel, noemde het voornemen van een naheffing begin februari ‘absurd’. De Britse regering maakte duidelijk dat het in elk geval niet wil betalen voor EU-projecten die na november 2016 zijn ondertekend.

De woordvoerder van premier May houdt zich op de vlakte over het precieze bedrag. ‘Dit zijn zaken die we moeten bespreken tijdens de onderhandelingen, en die zijn nog niet begonnen.’ May wil in maart Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking stellen: pas daarna mogen de officiële gesprekken over het Britse vertrek van start gaan.