buitenland

Uit angst voor Erdogan kloppen Turkse diplomaten aan bij Merkel

24 februari 2017

Steeds meer Turkse diplomaten willen politiek asiel in Duitsland. Ze zijn bang in eigen land vervolgd te worden vanwege vermeende betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli.

Bij de Duitse regering zijn tot dusver 126 asielaanvragen van Turken met een diplomatiek paspoort, meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag als antwoord op vragen van Özcan Mutlu, een parlementslid van de Groenen.

Geen voorrang voor diplomaten

De asielaanvragen zouden zijn gedaan tussen augustus 2016 en januari van dit jaar. In oktober sprak de regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog van 35 gevallen. Veel van de diplomaten vragen ook voor hun partner en kinderen asiel aan.

Volgens het ministerie duurt de behandeling van een Turkse asielaanvraag gemiddeld zo’n veertien maanden. Diplomaten en hun naasten krijgen geen voorrang op ‘gewone’ burgers. De stroom politieke vluchtelingen is ook stijgende, van 1.800 in 2014 naar 5.742 vorig jaar, onder wie 4.300 Turkse Koerden.

Turkije hekelt asiel voor ‘terroristen’

De regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt de islamitische geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in het land. Gülen woont al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw in zelfverkozen ballingschap in Saylorburg, in het Pocono-gebergte in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Hij staat aan het hoofd van de schimmige Gülen-beweging, een wereldwijde organisatie. De Turken vragen de Amerikanen consequent om zijn uitlevering, iets wat onder de voormalige president Barack Obama steeds geweigerd werd.

Na de couppoging hebben de autoriteiten in Turkije tienduizenden mensen gearresteerd. Ook in andere landen is een heksenjacht geopend op Gülen-sympathisanten.

De Turkse regering hekelt landen die asiel bieden aan ‘terroristen’ van zowel de Gülen-beweging als de Turkse PKK. Die laatste organisatie staat zowel in de Europese Unie als in Turkije en Amerika te boek als terreurorganisatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.