Tunesië ontkent fout bij kerstmarkt-terrorist Anis Amri

14 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Duitsland verhoogt de druk op Tunesië om afgewezen asielzoekers terug te nemen. De Tunesische regering vindt dat het land geen enkele fout heeft gemaakt, ook niet bij Berlijn-terrorist Anis Amri.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reist dinsdag naar Tunesië in een poging nieuwe afspraken te maken over uitgeprocedeerde asielzoekers. Slechts 0,8 procent van de Tunesische asielzoekers in Duitsland kreeg het afgelopen jaar een verblijfsvergunning. De rest moet vertrekken, maar veel asielzoekers duiken onder in de illegaliteit of reizen door naar andere Europese landen.

Tunesië maakt de kwestie nog lastiger door afgewezen landgenoten niet zomaar terug te nemen. Merkel zegt dat ze vanuit Tunesië positieve signalen heeft ontvangen over een betere samenwerking. Duitsland wil de nadruk leggen op het terugsturen van ‘gevaarlijke militanten’, aldus de bondskanselier.

‘Wij doen niets fout’
Die constructieve houding blijkt niet uit uitspraken van de Tunesische premier Youssef Chahed. In gesprek met de Duitse krant BILD ontkent hij dinsdag dat Tunesië uitgeprocedeerde asielzoekers weigert terug te nemen. De Duitse autoriteiten moeten zelf beter hun best doen, aldus Chahed.

‘We hebben van Duitse zijde duidelijke bewijzen nodig dat het echt gaat om Tunesiërs. Illegale migranten die valse papieren gebruiken, maken het lastig en vertragen het proces.’ Volgens de premier gaat het om hoogstens duizend mensen.

Chahed ontkent eveneens dat Tunesië de fout is ingegaan door terrorist Anis Amri niet terug te nemen. Amri pleegde op 19 december 2016 een aanslag op een kerstmarkt in Berlijn waarbij 12 doden vielen en 56 mensen gewond raakten. Chahed: ‘Eén ding moet duidelijk zijn: de Tunesische autoriteiten hebben geen enkele fout gemaakt.’

Niet alleen Tunesië
Volgens de premier had Tunesië ‘geen aanwijzingen’ dat Amri geradicaliseerd was, hoewel hij in Europa op diverse terreurlijsten stond en in Italië was veroordeeld voor brandstichting. Duitse autoriteiten wezen Amri’s asielverzoek af. Zes maanden later was hij nog altijd in het land, omdat Tunesië niet meewerkte aan zijn uitlevering.

Tunesië is niet het enige land dat de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers geregeld blokkeert. Duitsland is – net als Nederland – ook in gesprek met Algerije en Marokko over nieuwe afspraken. De Noord-Afrikaanse landen wensen nauwere economische banden en andere financiële beloftes in ruil voor medewerking.