nederland

Waarom afgewezen asielzoekers in Nederland blijven

22 december 2016Leestijd: 2 minuten

Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland blijft hier, en vertrekt maar niet naar het land van herkomst. Vooral migranten die zijn afgewezen voor het kinderpardon blijven plakken.

Dat meldt De Telegraaf, die gegevens van de Dienst Terugkeer en Vertrek opvroeg. De DT&V heeft bijna duizend mensen in het vizier die zijn afgewezen voor het kinderpardon, maar nog steeds niet zijn vertrokken.

Kabinet beloofde afgewezen asielzoekers uit te zetten

Het kinderpardon geeft alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) die zonder zicht op verblijfsvergunning minstens vijf jaar onder rijkstoezicht in Nederland waren toch de mogelijkheid een verblijfsstatus te verkrijgen. Het idee werd op initiatief van de PvdA door het kabinet naar voren gebracht in 2013.

2015-09-30 12:00:35 AMSTERDAM - Een gekraakt kantoorpand aan de Van de Sande Bakhuijzenstraat wordt ontruimd. De uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep 'Wij Zijn Hier' in Amsterdam staan opnieuw op straat. Ze mochten met toestemming van de eigenaar zo'n vijf maanden verblijven in dit pand, dat ze omdoopten tot 'Vluchttoren'. ANP EVERT ELZINGAZo leven de krakende illegalen van Wij Zijn Hier: ‘Vechten tegen het systeem’

De belangrijkste voorwaarde was dat uitgeprocedeerde asielzoekers die werden afgewezen, echt het land uit zouden worden gezet. De belofte van het kabinet blijft echter uit: meer dan de helft van de 1.700 asielzoekers zijn nog steeds in Nederland.

Zo verblijft een grote groep uitgeprocedeerden in Amsterdam al jaren in een aantal kraakpanden. Sommige migranten van deze groep, Wij Zijn Hier, zijn al meer dan achttien jaar in Nederland.

Pardon zonder recht op asiel

Rhodia Maas, de directeur van Dienst Terugkeer & Vertrek, wier huis deze zomer werd beklad door een extreemlinkse asielactivistengroep, heeft zelf kritiek geuit op het kinderpardon. Volgens de Justitie-topvrouw krijgen asielzoekers te horen dat ze kans maken op asiel ‘als ze maar zo lang mogelijk blijven. ‘Dat is onrechtvaardig,’ aldus Maas tegen Elsevier. Bij de formatie in 2012 zagen we echt dat mensen zaten te wachten op het kinderpardon. De vrijwillige terugkeer stortte in’

Nederland Den Haag 25-101-2016 Rhodia Maas Dienst Terugkeer & Vertrek Ministerie van Veiligheid & Justitie Foto www.marcobakker.comTopvrouw Justitie Rhodia Maas: ‘Het kinderpardon frustreerde ons’

Volgens Maas bevordert het kinderpardon de uitzetprocedure ook niet. Het pardon wordt in sommige gevallen juist  misbruikt nadat migranten de asielprocedure lange tijd hebben gerekt, aldus Maas.

Vijftig lokale fractievoorzitters van de PvdA kwamen begin december overigens met het initiatief om het kinderpardon te versoepelen. Raymond Wanders, PvdA-fractievoorzitter in Emmen, hekelt het feit dat  98 procent van de asielzoekers wordt afgewezen voor het pardon.

De afgelopen maanden heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (VVD) de vertrekpremie afgeschaft voor asielzoekers uit steeds meer landen. Veel ‘kansloze’ asielzoekers namen vaak nog honderden euro’s mee naar huis, nadat ze worden uitgezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.