buitenland

Trump wil meer kernwapens: ‘Amerika moet koploper zijn’

24 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump wil het liefst af van atoombommen, maar als ze er dan toch zijn, moet Amerika de grootste kernmacht zijn. Trump ziet zijn land graag als koploper als het gaat om het aantal kernwapens.

Omdat het land achterop is geraakt, moet het nucleaire arsenaal worden uitgebreid, vindt de Amerikaanse president.

‘Wij moeten de meeste hebben’

‘Ik zou het liefst zien dat niemand kernwapens heeft, maar we zullen nooit achterop raken en toestaan dat een ander land, zelfs niet een bevriend land, meer kernwapens heeft dan wij,’ zei hij donderdag (plaatselijke tijd) in een interview met persbureau Reuters. ‘Het zou een droom zijn als geen enkel land nucleaire wapens heeft, maar als ze er toch zijn, dan moeten wij de meeste hebben.’

Rusland zou op dit moment meer kernwapens hebben dan de Verenigde Staten, namelijk 7.300 kernkoppen, tegen 6.970 in Amerikaanse handen. Trumps wens om het nucleaire arsenaal uit te breiden, kan een breuk betekenen met het New START-verdrag. Dat akkoord kwam tot stand in 2010 tussen oud-president Barack Obama en zijn toenmalige Russische collega Dmitri Medvedev.

Trump vindt deal met Rusland maar niks

Dat verdrag bepaalt dat beide landen evenveel kernwapens hebben en dat dit aantal tien jaar op hetzelfde peil blijft. Trump vindt New START maar niks. ‘Nog zo’n slechte afspraak die het land heeft gemaakt. We gaan ervoor zorgen dat we goede verdragen sluiten.’

De Amerikaanse president ergert zich aan de recente Noord-Koreaanse test met een ballistische raket. China – bondgenoot van het stalinistische Noord-Korea – moet wat hem betreft snel een einde maken aan deze gevaarlijke situatie. In het interview met Reuters sprak hij zijn steun uit voor de Europese Unie (EU). ‘Ik ben er helemaal voor.’ Eerder had Trump nog lovende woorden voor Groot-Brittannië, omdat het land met de Brexit afscheid neemt van de EU.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.