EU op de schop? ‘Juncker klaar om op te stappen’

20 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

Volgens Italiaanse media overweegt Jean-Claude Juncker om binnen een paar weken zijn vertrek aan te kondigen als voorzitter van de Europese Commissie. Juncker ontkent alle berichten.

Het Italiaanse La Repubblica brengt maandag het opvallende bericht dat Juncker in de komende vier weken wil beslissen over een voortijdig vertrek. Dat zeggen gezaghebbende bronnen nabij Juncker tegen de krant.

Juncker zou niet zeker weten of hij een rol moet spelen in het vormgeven van een Europese Unie zonder de Britten, of dat hij zijn plek beter kan afstaan aan een van zijn vicepresidenten. De krant noemt de Fin Kyrki Katainen als favoriet, maar ook Frans Timmermans (PvdA) zou een goede kans maken als Juncker besluit te vertrekken.

Rutte zet Juncker onder druk
Opvallend is dat een verzoek van premier Mark Rutte (VVD) Juncker naar verluidt aan het twijfelen heeft gebracht. Rutte wil niet dat de EU rond de verkiezingen in Nederland een beleidsmemo naar buiten brengt over de toekomst van de EU. Juncker is van plan om de toekomstvisie begin maart voor te leggen aan de EU-lidstaten en op 25 maart te laten ondertekenen bij de zestigjarige viering van het Verdrag van Rome.

Premier Rutte zou bang zijn dat de inhoud ervan – met mogelijk plannen voor verdere Europese integratie – Geert Wilders zou helpen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die deze week met Juncker over de kwestie vergadert, zou zich ook hebben verzet tegen het naar buiten brengen van de verklaring.

Fictieve berichten, zegt Juncker
Een woordvoerder van Juncker noemt de berichten over zijn aftreden ‘fictief’. Gianni Pittella, leider van de sociaal-democraten in het Europees Parlement, zegt dat Juncker hem heeft verzekerd dat hij niet zal aftreden. Opvallend genoeg laat Pittella zich in hetzelfde statement wel negatief uit over de mogelijke opvolger Kyrki Katainen. ‘Zo’n kandidaat zullen we nooit steunen.’

Juncker is sinds 2014 voorzitter van de Europese Commissie. Gedurende zijn termijn stemde Groot-Brittannië voor een vertrek uit de EU en boekten eurosceptische partijen in diverse lidstaten verkiezingsoverwinningen. Juncker gaf vorige week aan geen tweede termijn te ambiëren.