Duitse politie richt pijlen op Turkse imams: ‘Invloed van Ankara is te groot’

15 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Beeld van de moskee in Fürthen, waar de politie een inval zou hebben gedaan - Foto: AFP

De politie in Duitsland heeft woensdag bij vier Turkse imams in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts huiszoekingen verricht. De geestelijken worden ervan verdacht spionage te hebben verricht voor de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De imams zouden informatie over aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen hebben doorgespeeld aan het Turkse consulaat-generaal in Keulen. De inval stond eigenlijk al gepland in januari, meldt Der Spiegel.

Aanhangsel van Diyanet

Volgens de Turkse regering zit Gülen, die in ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont, achter de couppoging van juli vorig jaar. De vier imams werken voor Ditib, de overkoepelende Turks-islamitische vereniging in Duitsland. Ditib is een onderdeel van Diyanet, het Turkse presidium voor Godsdienstzaken, en is enorm groot in Duitsland. Er zijn ongeveer 900 moskeeën bij de organisatie aangesloten.

Duitsland vindt dat de invloed die Turkije uitoefent op de vereniging te groot is. Minister van Justitie Heiko Maas wil dat Ditib zich losmaakt van Ankara. ‘De invloed van de Turkse staat op Ditib is te groot,’ aldus Maas.

Verdenkingen tegen imams zijn er al langer

Bij de invallen nam de politie onder meer communicatiemiddelen, documenten en digitale dragers van bestanden in beslag. Niemand werd aangehouden, en de autoriteiten maakten niet bekend waar de invallen precies waren. Volgens onderzoekers was een moskee in de plaats Fürthen een van de doelen.

Er zijn al langer verdenkingen tegen de imams van Ditib. De vereniging heeft daar eerder zelfs al excuses voor aangeboden. Diyanet zou net na de mislukte coup in Turkije een brief hebben verstuurd waarin medewerkers van het consulaat in Keulen worden gevraagd hun kennissenkring te gebruiken voor informatie. De brief was niet specifiek aan Ditib gericht maar enkele imams zouden toch informatie hebben verzameld. Autoriteiten in Duitsland proberen nu te achterhalen of er sprake is geweest van strafbare feiten.