Doet Timmermans een gooi naar Junckers baan?

14 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Timmermans Foto: AFP

Nu Jean-Claude Juncker aangeeft geen tweede termijn te ambiëren als voorzitter van de Europese Commissie, zijn alle ogen gericht op Frans Timmermans. De voormalig PvdA-minister wordt getipt als opvolger. Hij zette dinsdag zijn toekomstvisie voor de Europese Unie uiteen.

Volgens nieuwssite Politico is Timmermans waarschijnlijk degene die de baan het meest ambieert. Als Juncker voortijdig aftreedt – zijn termijn eindigt in 2019 – zal Timmermans Junckers taken als voorzitter overnemen, en maakt hij een grotere kans om hem op te volgen.

Timmermans voldoet niet aan de informele eis dat de voorzitter premier van één van de 28 lidstaten is geweest. Dat hij van origine een PvdA’er is en banden heeft met de sociaaldemocraten in Brussel – die beiden met grote problemen kampen – kan ook tegen hem werken.

(Luister naar de speech van Timmermans in Straatsburg – 5 MB)

Niet hervorming, maar samenwerking heeft prioriteit

In Straatsburg sprak Timmermans dinsdag over de toekomst van de Europese Unie. Uit diverse EU-onderzoeken blijkt dat Brussel hervormingen nodig acht om de EU te versterken. In een rapport geschreven door europarlementariër en liberale voorman Guy Verhofstadt staat dat onder meer het Verdrag van Lissabon moet worden aangepast, om zo meer macht naar Brussel te halen.

De Europese Unie moet volgens Verhofstadt een ‘echte regering’ krijgen, met bijvoorbeeld een minister van Financiën en een minister van Buitenlandse Zaken.

Dat heeft nu niet de prioriteit, zegt Timmermans. De vicevoorzitter vindt dat de EU zich vooral moet richten op ‘problemen, uitdagingen, oplossingen en beleidspunten die ons zullen verenigen’. ‘In deze tijden van chaos hebben we nauwe samenwerking en Europese eenheid nodig.’

Meer EU, minder nationalisme

De vicevoorzitter is ambitieus over de toekomst van de EU. Timmermans wil zich richten op meer samenwerking en wil de positie van de Europese Unie als ‘sociale pilaar’ verstevigen om ongelijkheid te bestrijden. Hij roept lidstaten op ‘politiek solidair’ te zijn met de Europese Unie.

Timmermans kan veel kritiek verwachten. Eurosceptische partijen winnen aan populariteit in Europa. Timmermans’ pro-EU-standpunten wakkeren vaak ergernis aan bij nationalistische groeperingen. Zo waarschuwde de vicevoorzitter recent dat ‘nationalisme geen frisse wind is, maar een weg naar oorlog’.