buitenland

Verhofstadt waarschuwt: ‘Holocaust was gevolg nationalisme’

05 februari 2017

Volgens europarlementariër Guy Verhofstadt zal een toename van nationalisme in Europa ernstige gevolgen hebben. De politicus beweert dat nationalisme op het continent op etniciteit is gebaseerd, en niet op nationaliteit.

In een interview met BBC Worldservice waarschuwt de voormalige premier van België over het effect van Donald Trump in het Witte Huis in Washington. Trump heeft zich in interviews kritisch uitgelaten over de Europese Unie en de macht van Brussel.

‘Landen willen eigen identiteit’

Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel moest het ontgelden. Onder meer vanwege haar open-deuren-beleid en de macht van Duitsland in de Europese Unie zouden de Britten hebben besloten uit de EU te stappen. Brexit had volgens Trump echter ook te maken met de behoefte aan een nationale identiteit.

‘Mensen en landen willen een eigen identiteit, net als het Verenigd Koninkrijk,’ aldus de president. ‘De mensen willen niet dat andere personen hun land binnenkomen en het kapot maken.’

Volgens Verhofstadt zijn dat soort uitspraken gevaarlijk. In Europa winnen nationalistische partijen aan populariteit. ‘Nationaliteit in Europa? Het gaat niet om nationalisme gebaseerd op nationaliteit, maar om nationaliteit gebaseerd op etniciteit.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verhofstadt waarschuwt voor ernstige gevolgen

Maar de politicus gaat nog veel verder. Een groeiend gevoel van nationaliteit in individuele lidstaten zou ervoor zorgen dat geschiedenis zich herhaalt. ‘We weten allemaal wat nationalisme heeft gedaan in Europa. Twintig miljoen slachtoffers, de holocaust, het is allemaal gebaseerd op nationalisme,’ stelt de europarlementariër.

‘Dus als een Amerikaanse president zegt dat Europese eenheid niet nodig is, en dat we moeten terugkeren naar nationale identiteit en nationalisme, speelt hij echt met vuur.’

Andere EU-leiders hebben al gewaarschuwd voor ‘xenofobie en nationalisme’ door het presidentschap van Trump. Ook Donald Trusk, de voorzitter van de Europese Raad Donald, heeft aangegeven dat de huidige situatie in Washington een dreiging zou kunnen vormen voor de EU.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.