buitenland

Migranten Duitsland plegen miljoenenfraude met uitkeringen

02 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Er is een grote zwendel aan het licht gekomen in de Noord-Duitse stad Braunschweig. Sudanese asielzoekers zouden de welvaartsstaat voor miljoenen hebben opgelicht.

De gemeente heeft een speciale onderzoekscommissie in het leven geroepen om de fraude met geld van de belastingbetaler nader te onderzoeken, schrijft Deutsche Welle maandag.

Een bril op met een korter kapsel

Naar schatting gaat het om meer dan driehonderd gevallen waarin 3 tot 5 miljoen euro is buitgemaakt. De migranten gingen geraffineerd te werk. Ze vroegen op verschillende plekken met telkens een andere identiteit een uitkering aan. De meesten van hen slaagden daarin door drie of vier (valse) identiteitskaarten te gebruiken.

Merkel ging tijdens haar nieuwjaarstoespraak in op de terreuraanslag in Berlijn, maar ook op haar opendeurbeleid voor migranten >2016-12-30 18:15:44 German Chancellor Angela Merkel poses for a photograph after the recording of her annual New Year's speech at the Chancellery in Berlin on December 30, 2016. / AFP PHOTO / POOL / Markus Schreiber

Een fraudeur wist zelfs met twaalf verschillende identiteiten de boel te flessen, en daarmee illegaal 45.000 euro op te strijken. ‘Sommigen lieten gewoon hun baard groeien, anderen deden een bril op met een korter kapsel, maar dat gebeurde altijd onder verschillende achternamen,’ zegt Jörn Memenga van de onderzoekscommissie.

‘De autoriteiten waren overbelast’

De verdachten, in meerderheid afkomstig uit Sudan, maakten deel uit van de enorme stroom migranten die in 2015 in Duitsland aankwam. De meeste migranten kwamen via de Balkan (Syriërs, Afghanen, Pakistanen), maar ook via Italië. Migranten uit Afrika stappen op bootjes in bijvoorbeeld Libie om na een overtocht met mensensmokkelaars aan te meren op Sicilië of Lampedusa. Memenga wijt het feit dat de fraude zo eenvoudig kon plaatshebben aan de drukte waarmee de autoriteiten te maken kregen door enorme toestroom van migranten.

‘Op den duur waren ze (de overheidsbeambten, red.) allemaal overbelast.’ Volgens Deutsche Welle registreerden er op het hoogtepunt van de migratiecrisis zo’n tweeduizend personen per dag. In Duitsland ontvangt elke asielzoeker 135 euro ‘zakgeld’ en 216 per maand om in hun noodzakelijke persoonlijke behoeften te voorzien. Dat betekent dus zo’n 350 euro per persoon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.