Merkel richt zich tot terroristen: ‘Wij zijn open en medemenselijk’

31 december 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel met de CDU-kandidaat in Berlijn Frank Henkel. Foto: EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is, ook na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, vol vertrouwen over de veerkracht van het Duitse volk. Terroristen bepalen volgens haar niet hoe ‘wij leven en willen leven’.

‘Als we doorgaan met onze levens en werkzaamheden, zeggen we tegen de terroristen: jullie zijn van haat vervulde moordenaars, maar bepalen niet hoe we leven en willen leven. Wij zijn vrij, medemenselijk, open,’ zegt Merkel in haar Nieuwjaarsboodschap.

Aanslag op kerstmarkt met vrachtwagen

Ze noemde het ‘ziekmakend’ dat mensen die in Duitsland kwamen om bescherming te zoeken vervolgens terreurdaden plegen.  Op 19 december reed de Tunesische asielzoeker Anis Amri met een gestolen vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn in, nadat hij eerst de Poolse chauffeur had vermoord. Bij die aanslag kwamen twaalf personen om het leven.

Merkel ging ook nog impliciet in op de kritiek die ze het afgelopen jaar kregen vanwege haar opendeurbeleid op het terrein van migranten. Volgens haar maken de beelden van het gebombardeerde Aleppo nogmaals duidelijk hoe ‘belangrijk en goed het is dat ons land ook het afgelopen jaar bescherming bood aan diegenen die daadwerkelijk onze bescherming nodig hebben’.

Wir schaffen das

De Duitse bondskanselier lag de afgelopen tijd geregeld onder vuur vanwege haar maar herhaalde mantra ‘wir schaffen das’. Na de aanslag in Berlijn, en nadat ook in de zomer diverse aanslagen plaatshadden, laaide de kritiek op haar beleid op, onder meer van de partij Alternative für Deutschland. Volgens Merkel was het afgelopen jaar een jaar vol ‘zware beproevingen’.

Verder sprak de bondskanselier in haar toespraak haar steun uit voor de Europese Unie. Merkel erkende dat die ‘langzaam en lastig’ is en zich moet richten op taken die het beter kan dan een nationale staat. Maar ze waarschuwde haar landgenoten voor ‘de gedachte dat een gelukkige toekomst ooit mogelijk is wanneer we als land alleen verder gaan’.

Merkel, die een vierde termijn als bondskanselier ambieert en de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar hoopt te winnen, sloot haar toespraak af met de boodschap dat er ook in 2017 moet worden gewerkt om verbondenheid, openheid, democratie en een sterke economie te waarborgen.