Segers (ChristenUnie): ‘Migranten in de kou snel naar Nederland’

17 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Afgelopen week was het flink koud in grote delen van Griekenland. Foto: EPA

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers heeft de beelden gezien van migranten die in Griekenland aan de kou bezwijken. Hij roept staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) op om snel 4.000 asielzoekers uit die regio op te nemen.

‘Het is ijzig koud in Griekenland,’ zo begint Segers zijn ‘hartekreet’ op Facebook. ‘Zwangere vrouwen, kleine kinderen, jongens, meiden, vaders en moeders, oud en jong. Ze zijn niet primair een probleem. Of potentiële jihadisten. Dit zijn onze medemensen! En het is onze humane plicht om hen de helpende hand te bieden,’ schrijft Segers.

Naast het bericht staat een foto van migranten in de sneeuw. Die is niet genomen in Griekenland, maar op de grens tussen Servië en Hongarije, waar iedere dag honderden asielzoekers staan te wachten om Hongarije binnen te komen.

‘Morgen belofte inlossen’
Segers wil dat Nederland de in nood verkerende migranten gaat helpen. Eerder beloofde Nederland om zo’n 6.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië op te nemen, als onderdeel van het EU-herverdelingsschema. Als het aan Segers ligt, wordt die belofte ‘morgen’ ingelost.

Kamerlid Joël Voordewind zal staatssecretaris Dijkhoff daar formeel om vragen. Segers: ‘Het minste wat we kunnen doen, is onze belofte houden. Onze AZC’s staan nu leeg. We kunnen dit gewoon doen.’

Lage temperaturen zorgen voor problemen
De afgelopen dagen was het flink koud in Griekenland en op de Balkan, waar nog altijd vele duizenden asielzoekers zitten. Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn vijf mensen overleden aan de kou, terwijl zo’n 1.000 mensen in opvangcentra op het Griekse eiland Samos het zonder verwarming moeten stellen. ‘Dit is het moment om levens te redden, niet om ons te houden aan bureaucratische regeltjes,’ zo stelde woordvoerder Sarah Crowe afgelopen week.

De temperaturen liggen in Griekenland intussen weer een stuk boven het vriespunt. Naar schatting zitten zo’n 62.000 asielzoekers vast in Griekenland, hopend op een plek in een andere EU-lidstaat. Aangrenzende Balkanlanden houden de migranten tegen, waardoor de asielzoekers zijn aangewezen op het herverdelingsschema. Dat komt echter amper op gang.