buitenland

Hoeveel migranten nam EU over van Turkije sinds deal? Dit zijn de cijfers

08 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Sinds de migratiedeal met Turkije vorig jaar van kracht werd, heeft de Europese Unie 2673 Syrische migranten legaal vanuit Turkije overgenomen. Duitsland was daarbij veruit de grootste ontvanger: iets meer dan duizend van de migranten werd in Duitsland opgevangen.

De cijfers komen van de Europese Commissie, meldt Welt am Sonntag.

Vooral in de eerste twee maanden veel gewissel

De EU stuurde op haar beurt een stuk minder illegale migranten die via Turkije Griekenland kwamen terug: dat waren er zo’n 801. In meer dan de helft van de gevallen was dat al in de eerste twee maanden nadat de deal in maart werd gesloten.

Van de migranten die van Turkije werden overgenomen, nam Duitsland met 1060 Syriërs het grootste deel voor zijn rekening. Op de tweede plaats staat Frankrijk met 438, gevolgd door Nederland met 409 migranten.

In de deal tussen de twee blokken werd afgesproken dat alle migranten die vanuit Turkije naar de Griekse eilanden komen, worden tegengehouden door de Griekse autoriteiten. Als blijkt dat ze niet in aanmerking komen voor asiel, neemt Turkije ze terug. Maken ze wel kans op asiel, dan moeten ze aansluiten in een lange rij. De deal zorgde ervoor dat de migrantenstroom – die in 2015 bestond uit meer dan een miljoen mensen – grotendeels opdroogde.

Hiaat in Turkijedeal

Maar laatst bleek ook dat mensensmokkelaars een hiaat in de deal hebben ontdekt, waar slimme migranten handig gebruik van maken. Wanneer ze via het Griekse vasteland de EU binnenkomen, worden ze namelijk niet tegengehouden door autoriteiten en kunnen ze gewoon doorreizen. Griekse dorpjes vlakbij de grens met Turkije maakten dan ook melding van een plotselinge groei van het aantal migranten.

De ‘nieuwe route’ is veel makkelijker dan de gevaarlijke boottocht naar een van de Griekse eilanden en bovendien zijn de vooruitzichten voor de asielzoekers een stuk beter. Als ze worden gearresteerd, kunnen ze de asielprocedure in: ze mogen niet zomaar worden gedeporteerd. De meesten willen naar West-Europese landen, via het herverdelingsschema of op eigen houtje, bijvoorbeeld met valse paspoorten.

Getallen zijn er amper, omdat de asielzoekers niet worden geregistreerd. Politiecijfers bieden wel een inkijkje: werden er in september iets meer dan 300 migranten net over de grens gearresteerd, in oktober verdubbelde dat aantal. Het werkelijke aantal asielzoekers dat via de landsgrenzen probeert binnen te komen ligt veel hoger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.