Kandidaat Franse socialisten is ‘nieuwe Bernie Sanders’

30 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Niet oud-premier Manuel Valls, maar de radicale Benoît Hamon won dit weekend de tweede ronde van de voorverkiezingen van de Franse Parti Socialiste. De partij zet daarmee een flinke stap naar links. Wie is deze ‘nieuwe Bernie Sanders’?

Oud-premier Manuel Valls wist 41,2 procent van de stemmen voor zich te winnen, Hamon kreeg bijna 60 procent van de Franse socialisten achter zich. De voormalige minister van Onderwijs voelt zich verwant met de Spaanse links-populistische partij Podemos en wordt vaak vergeleken met de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn.

2016-11-22 22:56:34 Candidate for the right-wing Les Republicains (LR) party primaries ahead of the 2017 presidential election and former French prime minister Francois Fillon delivers a speech during a meeting on November 22, 2016 in Chassieu, southwestern France. / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEKPresidentskandidaat Fillon kritisch over islam: ‘Frankrijk is geen multicultureel land’

Radicale economische beloftes

Hamons verkiezing heeft tot een breuk geleid in het linkse kamp. Volgens aanhangers van de gematigde Valls, die met zijn beleid trachtte het bedrijfsleven te stimuleren, is Hamon veel te links. Zijn economische opvattingen worden als radicaal beschouwd: hij pleit voor een werkweek van 32 uur en een basisinkomen voor alle huishoudens.

Door centrum-linkse politici en leden van de Parti Socialiste wordt het dan ook een breuk genoemd tussen de ‘realisten en de utopisten’. Hamon nodigt andere linkse partijen, zoals de Groenen, uit zich achter hem te scharen.

Valls moest campagne voeren na twee jaar de linkerhand te zijn geweest van president François Hollande. De president is zeer impopulair, onder meer door het falen van zijn ministerie van Justitie.

Kansen voor Macron?

Dat niet Valls, maar Hamon de voorman wordt van de socialisten, vergroot de kans op winst voor de partijloze Emmanuel Macron, die wordt gezien als de aanvaardbare kandidaat voor zowel rechts als links. Macrons plannen zijn aantrekkelijker voor het bedrijfsleven, zijn economische beloftes lijken sterk op die van Valls.

Of Hamon voor een linkse revolutie kan zorgen, moet blijken. Hij neemt het in april en mei niet alleen op tegen Macron, maar ook tegen de centrum-rechtse François Fillon en natuurlijk Marine Le Pen van Front National, die aan kop gaat in de peilingen.