Hoe warm is band tussen Trumps adviseur Flynn en Rusland?

23 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Michael Flynn (rechts) - bron:AFP

De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn een onderzoek begonnen naar gesprekken tussen Donald Trumps veiligheidsadviseur Michael Flynn en hooggeplaatste Russische overheidsfunctionarissen. De oud-generaal is de eerste binnen Trumps entourage in het Witte Huis die aan een dergelijk onderzoek wordt onderworpen.

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen die bekend zijn met het onderzoek. Maar de krant weet niet wanneer het onderzoek begon, of er al bewijs op tafel ligt, en ook niet of het onderzoek nog altijd loopt.

Trump is wel gecharmeerd van Poetin.

Wel is duidelijk dat er wordt gekeken in hoeverre hij in zijn contact met Kremlin-officials de wet heeft overtreden. Het draait vooral om meerdere telefoongesprekken die zijn gevoerd met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Sergej Kislyak.

Op zich niet bijster veel reden voor argwaan. Flynn speelt als veiligheidsadviseur van de kersverse president Donald Trump een belangrijke rol in het Amerikaanse beleid en houding jegens Rusland. Trump heeft zowel tijdens zijn campagne als in zijn periode als president-elect nooit verborgen wel van de Russische president Vladimir Poetin gecharmeerd te zijn.

Plannen van een gesprek

Maar het moment waarop de telefoontjes werden gepleegd, is wel saillant. Het betreft namelijk de 29ste december. Die dag maakte de toenmalige president Barack Obama bekend dat er nieuwe sancties tegen Rusland werden ingesteld vanwege het hackingschandaal.

De Trump-getrouwen wijzen elke mogelijke controverse van de hand. Flynn zou alleen maar een gesprek tussen Poetin en Trump hebben willen voorbereiden. Het Witte Huis liet gisteravond weten een dergelijk onderzoek niet te kennen. Ook eerdere contacten tussen Flynn en ‘Russische figuren’ worden onder de loep genomen, weet The Wall Street Journal.

Wie is deze Flynn?

Flynn (58) is een gepensioneerd generaal die sinds begin dit jaar informeel adviseur is van Trump. Hij bekleedde in zijn 33 jaar bij het leger hoge posities en werkte van 2012 tot 2014 onder president Barack Obama als directeur van de militaire inlichtingendienst.Daar vertrok hij een jaar eerder dan verwacht. Flynn was net bezig om de dienst ingrijpend te veranderen. Hij dreigde iedereen die het niet eens was met zijn plannen ‘te verplaatsen of eruit te gooien’.

Na druk van het Witte Huis moest hij zelf opstappen. Flynn – een Democraat – staat niet bekend als iemand die een blad voor de mond neemt. Daags na Trumps zege op Hillary Clinton bestempelde hij bijvoorbeeld Fethullah Gülen (aartsvijand van de Turkse president) als een ‘radicale islamist’. Diens organisatie – die in grote delen van de wereld actief is – vertoont volgens Flynn alle kenmerken van een ‘slapend’ terreurnetwerk.