buitenland

Erdogan heeft reden tot juichen met president Trump

10 november 2016Leestijd: 2 minuten

Veel wereldleiders hebben de gekozen president Donald Trump inmiddels gefeliciteerd met zijn zege. Of iedereen er blij mee is, is de vraag. Maar er is in elk geval een staatshoofd die zijn geluk niet op kan: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Om meerdere redenen. Te beginnen de wederzijds warme banden met de Russische president Vladimir Poetin.

Erdogan en Poetin begroeven de strijdbijl

Trump heeft nooit verborgen een fan te zijn van de stijl van de machtigste man in het Kremlin. Ook Poetin is overduidelijk in zijn nopjes met de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president. In een felicitatietelegram zei hij gisteren te hopen op een nieuwe dialoog nu de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten zo slecht zijn.

Ook Erdogan zag de verhouding met Moskou nog niet zo heel lang geleden sterk verbeteren. Nadat de twee elkaar maandenlang niet konden luchten of zien – het conflict rond de neergehaalde Russische jet – begroeven ze deze zomer de strijdbijl. Inmiddels gaan Poetin en Erdogan weer bij elkaar op bezoek, en spreken ze onder meer over hoe het nu verder moet met Syrië.  Trump kan dat bondgenootschap versterken.

Niet iedereen kreeg telefoontje van Trump

Erdogan kreeg in de 24 uur na de Amerikaanse presidentsverkiezingen al een telefoontje van Trump. De Turkse president behoorde tot een select gezelschap. Volgens The Telegraph sprak de president-elect tot dusver met de leiders van Ierland, Mexico, Israël, Egypte, India, Japan, Australië – en Turkije dus. Maar er is voor hem meer reden tot voldoening.

De door hem gewenste uitlevering van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen komt mogelijk een stuk dichterbij. Ex-generaal Michael Flynn – een voormalige Democraat, maar thans een van de belangrijkste adviseurs van Trump –  zegt in een column dat de Verenigde Staten Gülen geen veilig onderdak moeten bieden.

Michael Flynn wordt genoemd als minister in Trumps kabinet. Wie nog meer?

flynn

Flynn vergelijkt Gulen met Osama bin Laden

Gülen is een zelfverkozen balling nadat hij in onmin raakte met Erdogan. Nu zijn ze elkaars aartsvijanden – Gülen wordt namelijk gezien als de aanstichter van de mislukte putsch in Turkije in juli. Ankara zag woensdag zijn kans schoon, en om vroeg meteen na Trumps zege om zijn uitlevering. President Barack Obama heeft nooit in dat verzoek willen voldoen.

Flynn omschrijft Gülen als een ‘radicale islamist en ‘zegt’ dat diens organisatie – die in grote delen van de wereld actief is – alle kenmerken vertoont van een ‘slapend’ terreurnetwerk. De voormalige generaal vergelijkt de predikers zelfs met Osama bin Laden. ‘Uit het oogpunt van Turkije biedt Washington onderdak aan Bin Laden. Wat zouden wij hebben gedaan als we vlak na 11 september 2001 hoorden dat Osama bin Laden in een leuk villa in een Turks resort woonde?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.