Boze reacties op holocausttoespraak AfD-kopstuk: ‘Höcke is een nazi’

19 januari 2017Leestijd: 2 minuten
De Denkmal Foto: AFP

De Duitse partij Alternative für Deutschland is in opspraak gekomen, nadat Björn Höcke, een van de kopstukken van de partij, het beroemde holocaustmonument in Berlijn een ‘monument van schande’ heeft genoemd.

Tijdens een toespraak in Berlijn, waarbij Höcke zijn publiek ‘de patriotten’ noemt, roept hij Duitsland op te stoppen met het herdenken van de Holocaust. Hij sprak de jongerenafdeling van AfD toe, en hekelde de ‘verlammende herdenkingspolitiek’ die in het land zou heersen.

2016-06-21 00:00:00 epa05381170 (Alternative for Germany) delegate Wolfgang Gedeon (C) delivers a statement after a party fraction meeting in Stuttgart, Germany, 21 June 2016. The AfD state parliamentary fraction ruled against Gedeon in their decision to expel him due to accusations of anti-Semitism. Gedeon will hold his seat in the AfD state parliamentary fraction until the reportis issued on the accusations. EPA/DANIEL MAUERERAfD worstelt al langere tijd met antisemitisme binnen de partij. Deze lokale politicus zorgde voor een groot schandaal

‘Höcke is een nazi’

‘Wij Duitsers zijn het enige volk ter wereld dat een monument van schaamte in het hart van zijn hoofdstad heeft staan.’ Het monument zou zijn gebaseerd op ‘kwaadaardige en opzettelijk lasterlijke interpretaties van de geschiedenis’.

Höcke hekelde in de controversiële toespraak ook Richard von Weizsäcker, de voormalige bondspresident van Duitsland die in 1985 voor het eerst sprak over een bevrijdingsdag die gevierd moest worden op 8 mei (‘V-day’, de dag van de capitulatie in 1945), in plaats van een dag van een enorme nederlaag. Het jonge publiek scandeerde enthousiast: ‘Volksverrader! Volksverrader!’

De opmerkingen kwamen AfD op behoorlijke kritiek te staan. ‘Höcke is een nazi,’ stelt SPD-voozitter Thomas Oppermann. De AfD-politicus is een ‘rechtsextremistische demagoog zonder enig besef over de Duitse geschiedenis’.

Antisemitisme blijft probleem voor AfD

AfD lijkt niet echt onder de indruk door de uitlatingen van Höcke. Sommige politici houden vol dat er ‘geen sprake was van antisemitisme’. Woordvoerder Jörg Meuthen zegt dat er ‘zeker aanleiding is om de toespraak af te keuren’, maar dat er geen verdere maatregelen moeten worden genomen door de partij.

petry-congres2De Duitse verkiezingen komen eraan. Zo wil AfD het Merkel in 2017 moeilijk maken

De partij worstelt overigens al langere tijd met antisemitisme onder politici. In juni kwam aan het licht dat AfD-politicus Wolfgang Gedeon in een boek heeft geschreven dat het ontkennen van de Holocaust een waardige ‘mening’ is, en in Duitsland moet kunnen. Gedeon stapte op in juli 2016 op.

De oprichter van AfD, Bernd Lucke, stapte zelf op in 2015 toen hij zag dat zijn partij, onder leiding van de jonge, populaire Frauke Petry, xenofobischer en radicaler werd. Bekijk hier het interview met Lucke, door Elsevier-redacteur Jelte Wiersma: