‘Italië liet terrorist Amri bewust vrij, als lokaas voor terroristen’

22 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Amri Foto: AFP

Anis Amri, de terrorist die in december met een vrachtwagen inreed op een menigte op een kerstmarkt in Berlijn, zou in 2011 al kunnen worden uitgezet naar Tunesië. De Italiaanse autoriteiten zouden tevens hebben verzwegen dat Amri bewust werd vrijgelaten uit de gevangenis.

De Duitse krant Welt Am Sonntag meldt, op basis van anonieme bronnen, dat de Italiaanse inlichtingendiensten wilden samenwerken met Amri.

‘Amri werd niet uitgezet’

Toen Amri in 2011 aankwam op Sicilië, hadden de plaatselijke autoriteiten hem volgens het blad direct kunnen terugsturen. De Italiaanse veiligheidsdiensten hebben dat tot nu toe verzwegen tegenover de Duitse autoriteiten die de aanslag onderzoeken.

Zijn identiteit was bij de Tunesische autoriteiten overigens al bekend, en hij zou toen dus al kunnen worden uitgezet. Tunesië probeert al jaren een oplossing te vinden voor de grote aantallen jihadisten die uit het land komen. Zo zijn al duizend Tunesiërs die zijn afgereisd naar door IS bezette gebieden, inmiddels weer opgevangen in het land. Na de aanslag door Amri braken protesten uit tegen de terugkeer van jihadisten naar het Noord-Afrikaanse land.

Werkte terrorist samen met veiligheidsdiensten?

In 2011 kreeg Amri een gevangenisstraf opgelegd. De terrorist zat vier jaar in een Italiaanse cel op verdenking van brandstichting in een school. Hij zou daar zijn geradicaliseerd, denkt zijn familie. Maar de Italiaanse inlichtingendiensten zouden hebben gedacht dat hij weer op het rechte pad was, en kon helpen bij de zoektocht naar andere verdachten.

Lees ook: na aanslag door Amri worstelt Tunesië met terugkerende terroristen

Hij zou informatie verzamelen van extremistische cellen, om door te spelen aan onderzoekers. Tevens zou hij als lokaas dienen voor andere terroristen. Ook dit was volgens Welt am Sonntag niet verteld aan de Duitse autoriteiten.