Wat houdt de wapenstilstand in Syrië precies in?

29 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Volgens de Russische president Vladimir Poetin is de nieuwe wapenstilstand in Syrië een feit. De Syrische oppositie en de regering van Bashar al-Assad hebben het akkoord getekend.

Vanaf 21.00 donderdagavond is de wapenstilstand van kracht. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, het Syrische leger en een woordvoerder van de rebellen hebben bevestigd akkoord te gaan met een nieuwe overeenkomst.

Wat staat er in het akkoord?

Ondanks de aanslag op de Russische ambassadeur in Ankara slaan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Poetin de handen ineen. Turkije maakt deel uit van de door Amerika geleide coalitie, terwijl de Russen Assad blijven steunen.

Het akkoord bestaat uit drie belangrijke documenten. De partijen hebben hun handtekening gezet onder een akkoord over de wapenstilstand zelf, een lijst van methoden om te controleren dat iedereen zich aan de nieuwe afspraken houdt en een verklaring dat alle partijen bereid zijn vredesoverleg te voeren.

De troepen van Assad zijn ervan overtuigd dat de overwinningen in onder meer Aleppo tot de wapenstilstand hebben geleid. Na intensieve onderhandelingen blijft het bestand fragiel, stelt Poetin. Volgens de Russen heeft het staakt-het-vuren ‘veel aandacht nodig’.

Rusland en Turkije, zonder Amerika

Rusland en Turkije zijn zo tot de eerste wapenstilstand gekomen sinds het staakt-het-vuren in september werd afgebroken door een reeks bombardementen en schietpartijen. Ook aan het staakt-het-vuren dat in februari werd aangekondigd, werd snel een einde gemaakt.

Het nieuwe akkoord is bijzonder omdat Turkije en Rusland Amerika en de Verenigde Naties buiten beeld hielden. Hoewel Turkije nog steeds lid is van de internationale coalitie die van Assad af wil, begint de samenwerking met de Verenigde Staten scheuren te vertonen. Erdogan betichtte de Amerikanen er dinsdag van in het geheim jihadisten van Islamitische Staat (IS) te steunen.

De bestanden die Amerika organiseerde hielden nooit lang stand. Na het akkoord belooft Poetin tevens de militaire aanwezigheid van de Russen in Syrië te verminderen. Die belofte kwam eerder ook al vanuit het Kremlin, zonder enige verandering.