buitenland

Turkse invasie in Syrië om Assad te stoppen, zegt Erdogan

29 november 2016Leestijd: 2 minuten

Wie dacht dat Turkije Syrië vooral is binnengetrokken om de oprukkende Koerdische strijders een lesje te leren of om Islamitische Staat te verdrijven, heeft het mis. Volgens president Erdogan heeft de operatie maar een doel: korte metten maken met het regime van Bashar al-Assad.

Het is een opmerkelijke ontboezeming die Recep Tayyip Erdogan dinsdag deed. Hij heeft juist de banden aangehaald met de Russische president Vladimir Poetin, die een bondgenoot is van Assad. Poetin staat hem met woord en daad bij, getuige de luchtaanvallen op de Noord-Syrische stad Aleppo.

Assad uit het zadel wippen

‘We waren geduldig, maar op den duur konden we het niet langer aanzien. We moesten Syrië wel binnentrekken samen met het Vrije Syrische Leger,’ zei Erdogan tijdens een symposium in Istanbul, meldt Hurriyet. Het doel is om (de Syrische president) Assad uit het zadel te wippen, gaf hij toe.

‘Volgens mijn schattingen zijn er al bijna 1 miljoen mensen omgekomen in Syrië. En dat doden gaat maar door, zonder dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mannen, vrouwen en kinderen. Waar zijn de Verenigde Naties? Wat zijn ze precies aan het doen? Zijn ze in Irak. Nee, ook niet,’ fulmineerde Erdogan er lustig op los.

Turkse militairen gedood

Het is hem naar eigen zeggen niet te doen om Syrië blijvend te bezetten. ‘Op hun grondgebied is mijn oog niet gevallen. Het gaat erom dat we het land teruggeven aan hen die het bezitten. We zijn er om de rechtvaardigheid te brengen (…)  om de tiran Assad met zijn staatsterreur te stoppen.’

‘Er is echt geen andere reden waarom we zijn binnengetrokken,’ zei Erdogan voorts. Vorige week kwamen er zes Turkse militairen om het leven, van wie volgens Ankara vier door een aanval van het Syrische regeringsleger. De Turkse regering zwoer meteen wraak. In augustus trokken de eerste Turkse tanks de grens met Syrië over.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.