Versterkt Trump Amerikaans nucleair wapenarsenaal?

22 december 2016Leestijd: 2 minuten
Trump heeft vaak gezegd de banden met Rusland aan te willen halen - Foto: AFP

De Amerikaanse president-elect Donald Trump roept op tot nucleaire uitbreiding van de Verenigde Staten. Volgens Trump moet de nucleaire uitbreiding doorgaan totdat de wereld ‘bij zinnen komt.

Zoals vaak het geval is, doet Trump zijn melding via Twitter.

<script>” title=”<script>

Rusland wil ook wapens vernieuwen

Het is niet duidelijk waar de uitspraak uit voortkomt, maar volgens persbureau Reuters zou dat wel eens iets te maken kunnen hebben met het feit dat de Russische president Vladimir Poetin eerder op donderdag een soortgelijke verklaring gaf. Volgens Poetin moet Rusland de ‘militaire potentie van strategische nucleaire krachten’ versterken.

Trump gaf geen verder commentaar op zijn tweet, maar een woordvoerder van de aanstaande president gaf aan dat het een reactie was op een ‘dreiging van nucleaire toename in de wereld en de noodzaak om dat te voorkomen – vooral bij terreurorganisaties en onstabiele en schurkachtige regimes’.

Als Trump zijn voornemen uitvoert, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren. Trumps voorganger Ronald Reagan stelde in 1982 voor het aantal kernwapens juist gestaag te verminderen, om de wapenwedloop met de toenmalige Sovjet-Unie te stoppen. Negen jaar later tekenden de VS en Rusland er voor het eerst een verdrag over, het Strategic Arms Reduction Treaty (START).

Banden aanhalen

Trump heeft tijdens zijn campagne vaak gezegd dat hij de defensiekracht van Amerika wil versterken, en gaf tegelijkertijd aan de banden met Rusland weer aan te willen halen. Amerika is een van de vijf landen die het onder het Nuclear Non-Proliferation Treaty is toegestaan om een nucleair arsenaal te hebben. De anderen zijn Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China.

Eerder dit jaar zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter dat er geen keuze bestaat tussen het vervangen van de kernwapens of het behouden ervan: ‘het is een keuze tussen ze vervangen of ze lozen’.

Het grootste deel van het Amerikaanse nucleaire arsenaal werd tussen de 25 en 62 jaar geleden gebouwd, tijdens de spanningen met de voormalige Sovjet-Unie. De wapens zijn een aantal keer vernieuwd om de levensduur ervan te verlengen.