Rusland haalt uit naar Nederland: ‘Wil relatie verzieken’

21 december 2016Leestijd: 2 minuten
Koenders en zijn collega Lavrov. Foto: ANP

Nauwere militaire samenwerking tussen Nederland en Amerika leidt tot frustratie in Moskou. Rusland beweert dat Nederland ‘expres’ hun relatie op het spel zet, maar Bert Koenders (PvdA) zegt de kritiek niet te snappen.

Twee zaken zorgen voor boosheid bij de Russen. Afgelopen week oordeelde een Nederlandse rechter dat kunstschatten uit de Krim, vanaf 2014 te zien in het Amsterdamse Allard Pierson museum, terug moeten naar Kiev. Zowel de staat Oekraïne als musea in de ‘Autonome Republiek de Krim’ vinden dat zij de wettelijke eigenaar zijn van de gouden voorwerpen. Over eigendom wilde de rechter zich overigens niet uitspreken.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de gang van zaken ‘oneerlijk’. Rusland zal pogingen van Den Haag om de ‘wereldhoofdstad van justitie’ te worden, gaan blokkeren, zegt woordvoerder Maria Zakharova woensdag in een statement. De Russen op de Krim maakten al bekend in beroep te gaan tegen de uitspraak.

‘Doen ze dit expres?’
Ook nauwere militaire samenwerking met Amerika leidt tot frustratie in Moskou. De directe aanleiding is de heropening van het Amerikaanse legerdepot in Zuid-Limburg. ‘Het lijkt erop alsof de Nederlandse autoriteiten zin hebben om de relaties met Rusland expres te verzieken,’ aldus Zakharova.

Na het einde van de Koude Oorlog verlieten de Amerikanen het logistieke steunpunt in Eygelshoven, maar sinds afgelopen week dient het weer als opslagplaats van tanks, pantserwagens en ander oorlogstuig. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zei in een interview met Elsevier dat de Russische militaire dreiging niet moet worden onderschat.

‘De Russen hebben hun militaire budget verdrievoudigd. Ze investeren in moderne wapensystemen zoals drones, waarmee ze in de oorlog in Syrië experimenteren. Ze zijn ook vreselijk goed in cyber war.’

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) noemt de Russische kritiek ‘niet erg sterk’ en ‘inhoudelijk onbegrijpelijk’. Er worden geen wapens aan de grens met Rusland geplaatst, zei hij. ‘Het is geen agressieve daad, maar een defensieve daad.’