Verhofstadt: eurosceptische partijen veroorzaken moorden in Aleppo

14 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

De Belgische europarlementariër Guy Verhofstadt verliest duidelijk zijn geduld met zijn eurosceptische collega’s in het Europees Parlement. Tijdens zijn plenaire toespraak deed hij een aantal venijnige uitspraken over onder andere UKIP en andere partijen.

Op woensdag stonden de gevechten in Aleppo op de agenda van het Europees Parlement. De eurosceptische groep ENF (Europa van Naties en Vrijheid) had een debat over de bombardementen op de Syrische stad op de planning gezet. Volgens Verhofstadt was het een grove misvatting om te denken dat Aleppo is bevrijd.

‘Jullie zijn de oorzaak’

Het leger van Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering, bombardeert al dagenlang boven Aleppo om de rebellengroepen uit de stad te drijven. Dinsdag kondigden de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad trots aan dat de rebellen zijn verdreven: de stad is weer in handen van de Syrische regering.

‘Zij willen alleen maar vieren dat Aleppo is “bevrijd”, maar dat is niet zo. Ze willen Aleppo niet bespreken om te rouwen om de duizenden mensen, mannen, vrouwen en kinderen die zijn gedood door de groepen die jullie op dit moment steunen,’ schreeuwde Verhofstadt in het Parlement.

‘Russische vliegtuigen, de troepen van Assad. Het is ongelooflijk cynisch van jullie kant om dit op de agenda van het Europees Parlement te zetten, terwijl jullie de oorzaak zijn van wat er in Aleppo gebeurt!’

Verhofstadt doelde met de beschuldiging op de vermeende banden die de partijen van ENF zouden hebben met Rusland. Zo zou Front National-voorvrouw Marine Le Pen ‘vriendjes hebben’ in Rusland, na bezoeken aan onder anderen Sergej Narysjkin, de voorzitter van het Russiche Parlement.

Uithaal naar UKIP

De voormalige Belgische premier Verhofstadt speelt een belangrijke rol bij de Brexit-onderhandeling tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft zich vaker kritisch uitgesproken over eurosceptische partijen, en wordt vaak boos als het over Brexit gaat.

Hoewel UKIP geen deel uitmaakt van ENF, maar van de alliantie ‘Europa van Vrijheid en Democratie’ (EFD), richtte hij zich op onder anderen oud-leider Nigel Farage, die in de parlementszaal zat. Ook Farage wordt ervan beschuldigd iets te close te zijn met het Kremlin. In september kreeg hij bijvoorbeeld zijn eigen show aangeboden door staatstelevisiezender RT, een aanbod dat hij afsloeg.