Aanslag in Berlijn: ‘Verdachte als vluchteling binnengekomen’

20 december 2016Leestijd: 2 minuten
Met de vrachtwagen werd ingereden op het winkelende publiek in Berlijn - broin:AFP

Het inrijden met een vrachtwagen op een mensenmassa op een kerstmarkt in Berlijn, waarbij zeker twaalf doden zijn gevallen, is officieel een terreurdaad. De opgepakte man die verantwoordelijk wordt gehouden is waarschijnlijk in februari als vluchteling Duitsland binnengekomen.

Hij zou over de Balkan zijn gereisd. Hij verbleef daarna in een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Duitse hoofdstad, melden bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten in de nacht van maandag op dinsdag aan het Duitse persbureau dpa. Maar het is allemaal nog niet volledig helder, omdat de identiteit van de  terrorist nog niet vaststaat. Ook circuleren er verschillende namen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Pakistaan of Afghaan

Het zou gaan om een Pakistaan of een Afghaan, volgens de bronnen, hoewel de Duitse krant Die Welt eerder nog melding maakte van een man uit Pakistan. Hij was in elk geval de chauffeur van de vrachtwagen waarmee werd ingereden op het publiek.

Aanvankelijk wist hij te ontkomen, maar later werd hij toch in de kraag gevat. Volgens Duitse media was de man niet in beeld als terreurverdachte, maar was hij al wel eens gearresteerd vanwege een aantal kleine overtredingen. Vooralsnog is niet bekend om welke vergrijpen het gaat.

Voldoende aanwijzingen voor aanslag

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wilde eerder de term ‘aanslag’ nog niet in de mond nemen, maar zegt nu dat het daar alle schijn van heeft. Eerder al zei de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), dat de gebeurtenissen in Berlijn van maandagavond wel degelijk een aanslag zijn geweest.

Hij heeft daarvoor voldoende aanwijzingen. ‘Met alles wat we nu weten, gaan we ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat,’ aldus Jäger. Dat betekent meer veiligheidsmaatregelen in de straten van de Duitse hoofdstad.

Wat was de rol van de Poolse bijrijder?

Wat de rol van de Poolse bijrijder was, is nog onduidelijk. Hij werd dood aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen, die een Pools kenteken had. De Poolse eigenaar van de vrachtwagen, Ariel Zurawski, zei tegen de Poolse zender TVN 24 dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde en dat hij deze sinds 16.00 uur maandagmiddag niet meer kon bereiken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De aanslag had plaats rond 20.00 uur ’s avonds in een voetgangersgebied voor de Gedächtniskirche, dicht bij de Kurfürstendamm.  De truck reed 50 tot 80 meter over de kerstmarkt met zijn kraampjes. Bij de terreurdaad zijn zeker twaalf doden en 48 gewonden gevallen.