buitenland

Met deze actie in Aleppo zet Assad rebellen goed klem

28 november 2016Leestijd: 2 minuten

Het is waarschijnlijk hun grootste nederlaag sinds hun opmars in Aleppo in 2012. De rebellen hebben een zeer gevoelige nederlaag geleden in hun strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad.

De rebellen hebben alle door hen bezette noordoostelijke delen van Aleppo moeten opgeven, melden diverse media. Het begint er toch echt op te lijken dat het rebellenbolwerk op instorten staat, en dat Assad de stad over niet al te lange tijd zal innemen.

Assads succes ook op conto van Rusland

Een groot succes – dat mede is vormgegeven door de Russische inzet van bommenwerpers. Het Syrische regeringsleger wist maandag een strategisch gelegen wijk in handen te krijgen. Het gaat om de wijk Al-Sakhour, waardoor het rebellengebied in Aleppo plotseling in tweeën is gesplitst. Dat betekent dat de tegenstanders van Assad zich niet of moeilijker kunnen bevoorraden. De splitsing werd gisteren al aangekondigd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het nieuws wordt gemeld door het eenkoppige Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Vannacht claimden de Syrische staatsmedia die zetelen in de hoofdstad Damascus al dat de operatie was geslaagd. Ten noordwesten van de wijk Al-Sakhour – naast een gedeelte dat nog wel in handen is van de rebellen, ligt een gebied(je) dat onder controle staat van de Koerdische strijders.

Enorme stroom vluchtelingen

Zij zijn officieel aan geen van beide partijen verbonden. Intussen is weer een enorme stroom mensen op de vlucht geslagen voor de aanhoudende beschietingen en bombardementen, en vanwege het gigantische tekort aan voedsel en drinkwater. Er wordt gesproken over tienduizend mensen, maar het Kremlin houdt het volgens de BBC op 2.500 burgers die Aleppo hebben verlaten.

Aleppo lijkt op Stalingrad: een verwoeste stad die niet wil capituleren, schreef Afshin Ellian eerder. En Iran moet zich flink schamen >Foto www.marcobakker.com

Als Assad Aleppo weet te heroveren, zou dat een enorme trofee voor hem zijn. Het gaat hier om de grootste stad van Syrië en een vooroorlogs handelscentrum. Na vier, vijf jaar strijd zijn er echter enorme verwoestingen aangericht in de historische stad, voor de opstand en burgeroorlog een toeristische trekpleister. Het Syrische regime zat lange tijd in de verdrukking, maar stoomde – door steun van Rusland – weer op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.