Trump groot fan van Pakistaanse premier: ‘Je bent geweldig!’

01 december 2016Leestijd: 2 minuten
Sharif krijgt alle lof toegezwaaid - brin:AFP

Donald Trump blijkt heel erg geporteerd te zijn van de premier van Pakistan, Nawaz Sharif. In een telefoongesprek noemde de aankomende president van de Verenigde Staten Sharif iemand ‘met een zeer goede reputatie, een geweldige vent’.

Sharif werd overladen met complimenten, blijkt het uit het transcript van het telefoongesprek dat online is gezet op de website van het Pakistaanse ministerie van Informatie.

Trump staat klaar om problemen op te lossen

Sharif pleegde het telefoontje om Trump te feliciteren met zijn verkiezingswinst 8 november.  ‘Je bent een geweldige vent. Je doet je werk ongelooflijk goed en dat is op heel veel manieren te zien. Ik verheug me erop je snel te zien. Nu ik je spreek, heb ik het gevoel dat ik met iemand praat die ik al heel lang ken. Jouw land is geweldig en heeft enorme kansen. Mensen uit Pakistan zijn een van de meest intelligente volkeren.’

Trump gaat verder met zijn lofzang: ‘Ik sta klaar om elke rol te spelen die je maar wilt om eventuele problemen op te lossen. Dat zal een eer voor me zijn en ik zal het persoonlijk doen. Je mag me altijd bellen, ook voor 20 januari wanneer ik echt in functie ben.’

Gebukt onder radicaalislamitisch geweld

Op dat moment kreeg de gekozen Amerikaanse president een uitnodiging van Sharif, die hij maar wat graag aannam: ‘Ik kom heel naar een fantastisch land, een fantastische plek met geweldige mensen. Maak jouw mensen duidelijk dat zij ronduit geweldig zijn!’

Sharif is al voor de derde keer premier, nadat hij in de jaren negentig al tweemaal het ambt vervulde. In 1999 werd Sharif nog afgezet door generaal Pervez Musharraf, die later zelf president werd. Pakistan gaat gebukt onder radicaalislamitisch geweld. De regering probeert de zeer gewelddadige Taliban de kop in te drukken.