Obama spreekt met opvolger Trump: dit ging eraan vooraf

10 november 2016Leestijd: 3 minuten
Het was de eerste keer dat Trump en Obama bijeenkwamen in het Witte Huis - Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama ontvangt de nieuwe president-elect donderdagmiddag in het Witte Huis. Het is het traditionele transitiegesprek, waarbij ook de huidige First Lady Michelle Obama spreekt met haar opvolger Melania, en de aanstaande vicepresident Mike Pence spreekt met Joe Biden.

Volgens Obama is het zijn nummer-1 prioriteit om ervoor te zorgen dat de transitie succesvol geschiedt, zegt hij na het gesprek. Michelle sprak met Melania, zegt hij, en het huidige presidentiële paar wil er ‘alles aan doen om ervoor te zorgen dat de opvolgers zich welkom voelen’.

Trump zegt dat hij en Obama elkaar hiervoor nog nooit hebben ontmoet, en dat het hoofddoel van het gesprek was om elkaar te leren kennen. Ook hij zegt dat de overdracht van het ambt de prioriteit heeft. Hij sluit af met de woorden: ‘good man’ over Obama.

Eerst fel tegen, maar nu steun voor Trump

De twee mannen konden voorafgaand aan de verkiezingen bepaald niet met elkaar door één deur. Zo beschuldigde Trump Obama ervan dat hij niet in Amerika zou zijn geboren – waarmee hij de zogenoemde birther movement creëerde -, iets wat een vereiste is om president van de Verenigde Staten te worden. Hij trok dat later in, en erkende dat Obama inderdaad in Honolulu is geboren.

Trump bezwoer verder meerdere malen dat hij de erfenissen van Obama ongedaan zou maken, te beginnen het het beruchte Obamacare. Ook noemde hij hem ‘de slechtste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten’. Maar ook Obama was niet mals over de multimiljardair. ‘Ongeschikt voor het presidentschap’ was zijn eerdere verdict over Trump.

Woensdag sprak Obama tijdens de concession speech van de verslagen kandidaat Hillary Clinton zijn steun uit voor Trump. ‘We zijn allemaal Amerikanen, en we moeten een front vormen,’ was zijn boodschap.

Donderdag spreken de twee elkaar in het Witte Huis voor het traditionele transitiegesprek. Trump wordt in januari als president geïnaugureerd. Woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest benadrukt dat Obama oprecht was in zijn steunbetuiging aan Trump, maar zegt er wel bij: ‘Ik denk niet dat dit een makkelijk gesprek wordt’.

Trump vloog met zijn vrouw Melania van New York naar Washington D.C. met zijn privéjet. Hij brak bovendien met een protocol van presidents-elect door journalisten niet met hem mee te laten reizen om verslag te doen van zijn eerste meeting met Obama.

Grote verschillen, maar ook overeenkomsten

Voorafgaand aan het gesprek zei Obama nog dat hij er ‘geen geheim’ van maakt dat de twee op nogal wat punten verschillen. Hij riep de Amerikanen wel opnieuw op om het presidentschap van Trump te accepteren. ‘We willen nu allemaal dat hij erin slaagt ons land te verenigen en te leiden,’ aldus Obama. Ook Clinton uitte zich woensdag in dergelijke bewoordingen.

Maar ondanks de herhaaldelijke oproepen van zowel Obama als Clinton om Trump te steunen, waren er donderdag op verschillende plekken in Amerika demonstraties van tegenstanders van Trump.

Het is nog niet duidelijk wie het kabinet van Trump gaat vormen, maar er wordt volop over gespeculeerd. Na verwachting wordt het een mix van outsiders en traditionele Republikeinen, die Trump allen door het gehele proces hebben gesteund.