Kritiek AfD op Merkel barst los na kerstmarktaanslag Berlijn

20 december 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel bezoekt de plaats van de aanslag in Berlijn. Foto: ANP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat er vanuit dat de vrachtwagen die is ingereden op een kerstmarkt in Berlijn een terreurdaad is. Ze heeft haar afschuw uitgesproken over de aanslag waarbij zeker twaalf mensen om het leven kwamen.

‘Ik denk aan de doden en gewonden, hun familieleden en vrienden. Een heel land is in diepe rouw met hen verenigd,’ zegt Merkel dinsdag.

Merkel tast in het duister over motief

De bondskanselier ‘verzekerde de Duitsers ervan dat de daad zal worden opgehelderd en bestraft, zo hard als onze wet verlangt’. De bondskanselier bevestigde dat ook zij uitgaat van een terroristische aanslag. Merkel kondigde aan dat ze later op de dag naar de Breitscheidplatz gaat, waar een man met een vrachtwagen maandagavond dwars door de menigte reed. Over het motief tast ook Merkel nog in het duister. ‘Een eenvoudig antwoord daarop heb ik niet.’

Er is nog altijd veel onduidelijk. Wat is de rol van de Poolse bijrijder die dood werd aangetroffen in de truck? Vermoedelijk is hij doodgeschoten en is net als de vermoorde kerstmarktbezoekers slachtoffer. Het lijkt erop dat zijn vrachtwagen – de truck had een Pools kenteken – gekaapt is, waarna de dader op de menigte bij de Gedächtniskirche is ingereden. Ook over de dader doen nu allerlei verhalen de ronde. Zo zou hij als Pakistaanse asielzoeker Duitsland zijn binnengekomen, en net als duizenden andere migranten over de Balkan zijn gereisd.

Wir schaffen das

Een probleem voor Merkel, met haar opendeurbeleid en het mantra ‘wir schaffen das‘. Dat de dader mogelijk een asielzoeker was die in Duitsland bescherming kreeg aangeboden, noemde ze ‘weerzinwekkend’. Maar wat Merkel betreft zal de aanslag de open samenleving niet kapot kunnen krijgen. ‘We willen niet toegeven aan de angst,’ zei ze. Duitsers blijven wat haar betreft leven zoals ze gewend zijn: ‘Vrij, samen en open.’

De AfD – die een electorale bedreiging vormt op rechts voor Merkels CSU/CDU vindt dat de Duitse regering indirect medeverantwoordelijk is voor de aanslag. Partijvoorzitter Frauke Petry zei dat de Duitse regering de grenzen de afgelopen tijd feitelijk open heeft laten staan. ‘Duitsland is niet meer veilig,’ oordeelde de AfD-voorzitter. ‘En het was eigenlijk de taak van bondskanselier Merkel om dat tegen de burgers te zeggen.’