Wie stuurde aanslag ambassadeur aan? Turkije en Rusland botsen

21 december 2016Leestijd: 2 minuten
Ambassadeur Andrei Karlov kwam om bij de aanslag. Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan weet zeker dat Mevlut Mert Altintas, de man die maandag de Russische ambassadeur in Ankara doodschoot, aanhanger van Fethullah Gülen was. Rusland wil liever eerst het officiële onderzoek afwachten.

Maandagavond schoot Altintas – vermomd als beveiliger – ambassadeur Andrei Karlov drie keer in zijn rug op een foto-expositie in Ankara. Voor Erdogan ‘staat het buiten kijf dat de moordenaar van de Russische ambassadeur lid was van de Gülen-beweging’. Gülen wordt er ook van beschuldigd achter de mislukte Turkse coup te zitten.

Schutter riep islamitische leuzen
Uit politierapporten zou blijken dat Altintas – die werkte bij de oproerpolitie – onder meer aanschoof bij verscheidene ‘Gülen-vergaderingen’ in de provincie Izmir, schrijven Turkse media. ‘Ik moet openlijk en duidelijk zeggen: deze vuile organisatie is niet alleen geïnfiltreerd in ons leger, ze zit helaas ook in onze politie,’ reageerde Erdogan woensdag. ‘De zuiveringsoperaties blijven uiteraard doorgaan.’

De Gülen-beschuldiging is opvallend, omdat de moordenaar dinsdag na zijn daad openlijk ‘Allahu Akbar’ schreeuwde. Hij zou ook hebben geroepen dat hij een jihadist was en riep herhaaldelijk ‘Vergeet Aleppo niet!’, een verwijzing naar het voortdurende conflict in Syrië waar Rusland en Turkije een rol spelen.

Fethullah Gülen zelf veroordeelde de ‘verschrikkelijke’ terreurdaad vanuit Amerika, waar hij in ballingschap verblijft. Allemaal pogingen om de mensen op het verkeerde spoor te brengen, concluderen Turkse officials.

Russen gaan niet mee in ‘Gülen-verhaal’
Rusland gelooft die theorie niet zomaar. Het Kremlin heeft laten weten dat het de Turkse verwijten aan het adres van Gülen als ‘voorbarig’ beschouwt. ‘Moskou is van mening dat alleen de resultaten van het onderzoeksteam tellen’, zei woordvoerder Dmitri Peskov.

De Russische president Vladimir Poetin belde snel na de aanslag met Erdogan: beide heren noemden de aanslag een ‘provocatie’. De banden tussen de twee landen mogen er niet door aangetast worden, aldus Erdogan.