Paolo Gentiloni zal nieuwe regering Italië vormen

11 december 2016Leestijd: 1 minuut
Gentiloni Foto: AFP

Na de forse referendum-nederlaag van de Italiaanse premier Matteo Renzi, stapte hij op. De Italiaanse president heeft minister Paolo Gentiloni gevraagd of hij de nieuwe regering wil vormen.

Indien de sociaaldemocraat met andere partijen tot een akkoord over een kabinet kan komen, zal hij de regering leiden tot de volgende verkiezingen.

Ervaren politicus

2016-12-05 01:19:40 Italy's Prime Minister Matteo Renzi arrives to announce his resignation during a press conference at the Palazzo Chigi following the results of the vote for a referendum on constitutional reforms, on December 4, 2016 in Rome. "My experience of government finishes here," Renzi told a press conference after the No campaign won what he described as an "extraordinarily clear" victory in the referendum on which he had staked his future. / AFP PHOTO / Andreas SOLARODe Vijfsterrenbeweging wil wel nu verkiezingen houden: na Renzi is het tijd voor Grillo, vindt Grillo

Gentiloni is sinds 2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van zijn partijgenoot Renzi. De 62-jarige minister en lid van de Democratische Partij (DP) is van adellijke afkomst en heeft ook jaren in het Italiaanse parlement gezeten. In 2013 stelde Gentiloni zich kandidaat als burgemeester van Rome, maar werd toen derde.

Besluit Gentiloni het aanbod inderdaad aan te nemen, wordt hij in eerste instantie vooral een ‘formateur’, die moet zorgen voor een regering en de kabinetsposities moet vullen. Een van de redenen dat Gentiloni waarschijnlijk wordt aangewezen, is dat Pier Carlo Padoan in het nieuwe kabinet waarschijnlijk kan aanblijven als minister van Financiën.

Focus op economisch herstel

Carlo Padoan moet zich niet alleen richten op het redden van de noodlijdende Italiaanse banken, die een groot aantal oninbare leningen hebben uitstaan, maar ook op het langzame herstel van de Italiaanse economie. Daarnaast is Italië in 2016 getroffen door een aantal desastreuze aardbevingen, waardoor miljarden aan schade is aangericht.

Ook heeft Gentiloni zelf een goede band met Renzi. Dat zou een overgang makkelijker maken. In mei 2018 worden in Italië nieuwe verkiezingen gehouden.