buitenland

Historisch moment: een politieke omwenteling in Rome?

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten

In Italië heeft protestpartij Movimento 5 Stelle (M5S) bewezen dat de populariteit van anti-establishment-partijen in Europa blijft groeien. Zo haalde Virginia Raggi, de burgemeesterskandidaat van de partij een ‘historisch’ resultaat in Rome.

Officieel is Raggi, de 37-jarige kandidaat van de M5S), nog geen burgemeester, maar haar enorme overwinning tijdens de eerste verkiezingsronde luidt een nieuw politiek tijdperk in voor Italië. M5S groeit in populariteit, net als de PVV in Nederland, Front National in Frankrijk en Die Alternative in Duitsland.

Historisch

‘Een historisch resultaat’ schreef M5S zondagnacht op Twitter. De partij van de Italiaanse komiek Beppe Grillo lijkt inderdaad op weg naar een nieuw historisch moment. In 2013 haalde M5S bijna uit het niets de meeste stemmen bij de landelijke verkiezingen, nu stemde meer dan een derde van de Romeinse kiezers op Raggi.

Naamloos-1-5Lees ook: ‘Door populisme breken zware tijden aan voor liberalen’

Dat is nog niet genoeg voor de daadwerkelijke winst. Daarvoor had zij meer dan de helft van de stemmen nodig. Daarom wordt er een tweede verkiezingsronde gehouden. Raggi zal het dan waarschijnlijk opnemen tegen Roberto Giachetti, de kandidaat van de centrumlinkse Partito Democratico, die bijna een kwart van de stemmen binnensleepte. Alleen Giorgia Meloni, de kandidaat van de voornaamste centraal-rechtse partij, kan het Giachetti nog moeilijk maken: Meloni behaalde 4 procent minder stemmen.

Belofte

Mocht Rome voor Raggi kiezen, dan wordt zij de eerste vrouwelijke burgemeester van de Italiaanse hoofdstad.‘De wind draait, dit is het moment,’ riep Virginia Raggi haar supporters tijdens de campagne toe. Ze lijkt nu inderdaad de wind in de rug te hebben. De eerste exitpolls wijzen de advocaat aan als winnaar.

Raggi wil een einde maken aan de corruptie- en mismanagementschandalen in de Italiaanse hoofdstad. Dat is de verkiezingsbelofte die haar zo populair heeft gemaakt onder de Romeinen. ‘We hebben ons gewijd aan een doel: het veranderen van de stad. Ik denk dat de burgers van Rome daar ook klaar voor zijn!’

Net als de relatief jonge premier Renzi (1975), behoort ook Raggi wellicht tot de nieuwe generatie machthebbers in Italië. Door het hele land presteerden de gerenommeerde partijen bij de lokale verkiezingen maar matig. M5S heeft geen geschiedenis, en dat is nu haar kracht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.