‘Herstel Italiaanse economie langzaam en pijnlijk’

12 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

 De Italiaanse economie zal zich erg langzaam herstellen. De diepgewortelde economische problemen in het land en de bankenellende die zich afspeelt, zullen de groei vertragen, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Pas in 2025 zal de Italiaanse economie weer op het niveau van voor de financiële crisis in 2008 zijn, denkt het Fonds. Vooral problemen bij de banken door een groot aandeel oninbare leningen lijken voor onrust te zorgen deze zomer.

Veel slechte leningen

De Italiaanse banken hebben in totaal 350 miljard aan slechte leningen uitstaan. Dit zijn leningen die niet of deels worden terugbetaald en in Italië kan naar schatting een vijfde van alle leningen niet worden geïnd. In Europa hebben banken gemiddeld 5,6 procent aan slechte rekeningen uitstaan.

‘Gezien de omstandigheden zal het economische herstel langer duren en gevoelig zijn voor risico’s,’ aldus de economen van het IMF. ‘Vooral de wisselende beurzen, de migratiecrisis en de vertraging in internationale handel zullen invloed hebben.’

Een groot aantal risico’s

Ook heeft Italië moeite haar enorme staatsschuld af te betalen. Ten opzichte van het bruto nationaal product is de Italiaanse schuld op die van Griekenland na de grootste in de eurozone. Daarnaast zorgt de trage economische groei voor een gebrek aan belastinginkomen en zal het Britse vertrek uit de Europese Unie voor problemen zorgen.

Quitaly: waarom Italië niet uit de euro zetten?

Dit betekent uiteindelijk dat Italië pas weer rond 2025 is hersteld van de crisis. Tegen die tijd worden andere Europese economieën verwacht meer dan 20 procent te zijn gegroeid sinds 2008.

De problemen in Italië lijken ook de relatie van het land met de EU op scherp te zetten. De Europese Centrale Bank voert de druk op Italiaanse banken op om de slechte leningen terug te dringen, terwijl premier Matteo Renzi door EU-wetten over staatssteun de banken niet met overheidsgeld kan redden. Volgens het IMF is dit overigens mogelijk voor Italië via een nationale vermogensbeheerder. Zo kan staatsgeld nog steeds bij de banken terecht komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.