economie

EU betaalt miljoenen euro’s salaris aan allang vertrokken politici

03 november 2016Leestijd: 2 minuten

Zestien politici die onder Jose Manuel Barroso dienden als eurocommissaris worden nog altijd betaald door de Europese Unie. Ondanks dat veel van hen allang een nieuwe, goedbetaalde baan hebben.

Volgens de regels van de Europese Unie hebben vertrekkende eurocommissarissen recht op drie jaar ‘overgangsgeld’, dat bedoeld is om te voorkomen dat de politici binnen de kortste keren de privésector ingaan of snel op zoek gaan naar een nieuwe politieke positie.

Miljoenen euro’s naar oud-politici die actief zijn in privésector
Dat systeem werkt niet naar behoren, schrijft het Duitse tijdschrift Die Zeit, want zestien commissarissen die in 2014 opstapten – bij de machtswissel van Barroso naar Jean-Claude Juncker – krijgen nog steeds elk jaar minimaal 99.996 euro overgemaakt vanuit Brussel. Vaak is dat nog veel meer: het bedrag hangt onder meer af van het aantal dienstjaren en het basissalaris. De totale kosten liggen elk jaar rond de 2,5 miljoen euro, weet Politico. Er staat geen Nederlander op de lijst.

De meeste van de voormalige eurocommissarissen hebben allang weer een nieuwe baan, zoals de Roemeen Dacian Ciolos, die momenteel premier van zijn land is. En de Belg Karel De Gucht, die commissaris voor Handel was, zit nu in de raad van bestuur van staalbedrijf Arcelormittal en bij telecombedrijf Proximus: toch ontvangt hij elk jaar tussen de 299.988 en 487.581 euro van de EU, schrijft Het Nieuwsblad.

Drie jaar geld, voor drie maanden werk
Ook de Italiaan Ferdinando Nelli Feroci en de Pool Jacek Dominik hebben geluk: zij dienden in 2014 slechts drie maanden als tijdelijke commissaris, maar profiteren tot op de dag van vandaag. ‘Drie jaar overgangsgeld voor drie maanden werk: dat is waanzin,’ reageert FDP-europarlementariër Michael Theurer in BILD.

Onder leiding van Nederland is de regeling rond overgangsgeld voor toekomstige eurocommissarissen minder riant gemaakt. De maximale uitbetalingsduur gaat terug van drie naar twee jaar, en er wordt beter gekeken naar het aantal dienstjaren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.