#Turkije

Ultimatum Erdogan: ‘Kom afspraken na, of we openen de grenzen’

25 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is helemaal klaar met de Europese Unie (EU). Als de gesprekken over EU-lidmaatschap daadwerkelijk worden gestopt, wil hij de grenzen openen en zo duizenden asielzoekers richting Europa sturen.

Erdogan reageerde op het besluit dat het Europees Parlement donderdag nam: de EU-instantie wil dat de toetredingsgesprekken met Turkije tijdelijk worden opgeschort.

Parlementariërs vinden dat Erdogans reactie op de mislukte coup de Turkse rechtstaat heeft beschadigd en dat het land niet op koers ligt voor EU-lidmaatschap. Zo werden vele duizenden journalisten, rechters, soldaten en leraren op straat gezet, omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen.

Erdogan zint op wraakactie
Als de EU ‘nog verder gaat’, aldus Erdogan in een speech, wil hij de ultieme wraakactie uit de kast halen: het openen van de grenzen. ‘Toen 50.000 vluchtelingen bij de Turkse grens stonden, schreeuwden jullie het opeens uit: “Wat gaan we doen als Turkije de grenzen opent?” Als jullie zo doorgaan, zal dat echt gebeuren.’

Dat zou het einde betekenen van de migratiedeal die de EU dit jaar sloot met Turkije, waardoor het aantal immigranten dat naar de EU kwam, sterk afnam. ‘Jullie hebben de mensheid nooit eerlijk behandeld, jullie hebben mensen in nood nooit goed verzorgd,’ sneerde Erdogan. ‘Jullie waren er niet toen baby’s aanspoelden op de stranden van de Middellandse Zee: wij zijn degenen die 3,5 miljoen vluchtelingen voeden.’

EU loste beloftes nog niet in
Erdogan klaagt vooral over het feit dat de EU zich niet aan de beloftes houdt die onderdeel waren van de migratiedeal. Turken kunnen nog altijd niet zonder visum naar de Europese Unie reizen, en ook het hervatten van de toetredingsgesprekken was een van de beloftes, die nu gebroken dreigt te worden.

Koenders niet onder de indrukHet dreigement van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt weinig indruk op minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken). Koenders zei vrijdag dat ‘dreigementen niet helpen’ en dat hij de gesprekken met Turkije gewoon wil laten doorgaan.

De Europese Commissie probeerde deze week de spanningen te verminderen, zo bleek uit opmerkingen van EU-buitenlandchef Federica Mogherini. ‘De beste manier om de Turkse democratie te versterken is door te blijven sparren met Turkije, door de gesprekken te laten doorgaan,’ zei ze. De stemming in het Europees Parlement is overigens niet genoeg om de toelatingsgesprekken te staken: daarvoor moeten alle EU-lidstaten akkoord gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.