Palestijnen opgepakt voor aansteken branden Israël

25 november 2016Leestijd: 2 minuten
Branden woeden in Haifa, Israël Foto: EPA

De Israëlische politie heeft een aantal Palestijnen gearresteerd en verhoord. Ze zouden worden verdacht van het aansteken van de bosbranden die grote delen van Haifa en andere steden hebben vernietigd.

In Israël woeden al dagenlang een groot aantal bosbranden, op donderdag werd bekend dat een deel daarvan is aangestoken. Dinsdag werd flinke schade aangericht door de branden en donderdag liep de situatie helemaal uit de hand, onder meer door aangestoken branden.

2016-11-24 10:00:04 An Israeli firefighter plane helps extinguish a bushfire in the northern Israeli port city of Haifa on November 24, 2011. Hundreds of Israelis fled their homes on the outskirts of the country's third city Haifa with others trapped inside as firefighters struggled to control raging bushfires, officials said. / AFP PHOTO / Jack GUEZFoto’s: enorme aangestoken bosbranden woeden in Israël

In eerste instantie ging het dus om een natuurlijke oorzaak. De Israëlische korpschef zegt dat mensen ‘gebruik hebben gemaakt van de situatie’.  Een Bedoeïen uit het zuiden van Israël was de eerste die werd aangehouden. Op Facebook zou hij mensen hebben opgeroepen branden aan te steken.

‘Behandeld als terroristen’

In totaal worden twaalf mensen in voorarrest gehouden, van wie de meeste Palestijns zijn, melden Israëlische media. Premier Benjamin Netanyahu beloofde donderdag al de daders te behandelen als terroristen. Vrijdagochtend werd een man opgepakt die wordt verdacht van het aansteken van een brand die uiteindelijk zeker tien huizen heeft vernietigd.

Van de honderden branden die zijn uitgebroken, wordt verwacht dat een paar tientallen zijn aangestoken door mensen die gebruik maakten van het droge weer en de harde wind. In eerste instantie dacht de politie dat het in sommige gevallen zou gaan om een ‘nationalistisch’ motief.

Een van de zonen van een prominente leider van de Islamitische Beweging in Israël, zou op Facebook hebben gezegd dat er ‘helaas’ nog plekken zijn waar het bos nog niet in brand staat. ‘Onze radicale jeugd moet aan het werk.’ Op sociale media uitten sommige Arabieren hun steun voor Israël, terwijl anderen de enorme ravage en de branden bejubelen.

Israël zoekt naar oplossingen

Vooral de branden in Haifa, waardoor zeker 75.000 mensen moesten worden geëvacueerd, zijn volgens de politie niet ontstaan door natuurlijke oorzaken. Ondertussen zijn de branden in Israël wel onder controle. De bosbranden hebben naar het schijnt lang niet zoveel schade aangericht als de bosbranden in 2010, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen.

Wel moeten tienduizenden mensen worden ondergebracht en zullen de Israëlische autoriteiten behoorlijk moeten investeren in de restauratie van een groot aantal gebouwen, zeker in Haifa. ‘Ik heb de burgemeester verteld dat hij zich geen zorgen moet maken over het geld of de bureaucratie, maar dat hij gewoon aan het werk moet gaan, om slaapplaatsen te regelen,’ zegt Moshe Kahlone, de minister van Financiën. ‘We moeten nu oplossingen vinden voor onze burgers.’