buitenland

#Israelburns: Arabieren vieren feest om brandend Haifa

24 november 2016Leestijd: 3 minuten

Het noorden van Israël wordt geteisterd door flinke branden, die voor een deel lijken te zijn aangestoken. Inmiddels zijn duizenden inwoners uit de stad Haifa naar een veiliger plek gebracht – tot vreugde van een aantal Arabieren op sociale media.

Onder de hashtag #Israelburns zijn hatelijke reacties te lezen. Sommige mensen zeggen dat Allah Israël straft voor de bezetting van de Palestijnse gebieden. ‘Het is een geweldige dag. Een kleine straf van God,’ zegt onderstaande twitteraar:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Een  vrolijk brandende dag’

Een van de meest kwaadaardige tweets werd verstuurd door een politieagent in Abu Dhabi, schrijft The Jerusalem Post. ‘Israël verbood de oproep tot gebed, en het gevolg is dat ze nu worden overspoeld door branden’ – een verwijzing naar een Israëlische wet die luidsprekers verbant bij moskeeën, waardoor er geen oproep tot gebed kan plaatshebben. Die omstreden wetgeving leidde eerder deze maand tot protesten van Israëlische Arabieren.

De imam van de Grote Moskee in Kuweit – een islamitische geestelijke met een bereik van liefst 11 miljoen volgers – tweette ‘het allerbeste voor de branden’ met daarbij een vrolijke emoticon. Ook hij verwees in een eerder Twitterbericht naar de hierboven genoemde wet. ‘Ik wens de regering in Israël een vrolijke brandende dag,’ zijn de cynische woorden van iemand uit Saudi-Arabië. Maar uit hetzelfde streng-islamitische land – en vijand van Israël – klinkt ook dit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Terrorisme

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu suggereerde dat de branden wel eens kunnen zijn aangestoken. ‘Ik wil hier even heel duidelijk over zijn. Elk vuur dat met opzet is veroorzaakt, wordt in elk opzicht als terrorisme gezien.’ Om daaraan toe te voegen dat ‘iedereen die delen van de joodse staat in de fik zet, zal worden gestraft’. Tienduizenden inwoners van het Noord-Israëlische Haifa zijn inmiddels geëvacueerd.

Enorme aangestoken bosbranden woeden in Israël. Er wordt zelfs her en der gesproken over terreur >
Foto: AFP

De branden woeden al sinds dinsdag, maar de situatie liep donderdag volledig uit de hand. Er is bewijs gevonden dat op minstens vijf plekken de branden bewust zijn aangestoken. De Russen stuurden op aanvraag direct twee grote blusvliegtuigen. Ook Cyprus en Griekenland schoten te hulp, en Kroatië, Italië en Turkije hebben beloofd te helpen. De Amerikanen sturen het grootste blusvliegtuig ter wereld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.