buitenland

Enorme aangestoken bosbranden woeden in Israël

24 november 2016Leestijd: 2 minuten

In de Noord-Israëlische havenstad Haifa is een noodbevel afgekondigd nadat een aantal enorme, aangestoken branden door de hele stad zijn verspreid. Het gaat om zeker vijf plekken die bewust in brand zijn gestoken, melden internationale media.

Honderden bewoners zijn geëvacueerd uit grote delen van midden- en Noord-Israël en tientallen mensen zijn lichtgewond geraakt. De branden woeden al sinds dinsdag, maar de situatie liep donderdag volledig uit de hand.

‘Nationalistisch motief’

Er wordt zelfs gesproken van een ‘terreuraanslag’: het lijkt op een grote operatie die zorgvuldig  uitgewerkt. Er is bewijs gevonden dat op minstens vijf plekken de branden bewust zijn aangestoken. Volgens de Times of Israël denken de autoriteiten dat het gaat het om een nationalistisch motief.

Volgens de Israëlische minister van Veiligheid is zeker van de helft van de branden met opzet aangestoken. Premier Benjamin Netanyahu sprak van ‘natuurlijke en onnatuurlijke oorzaken’ en schakelde de hulp van de Russische president Vladimir Poetin in: de Israëlische autoriteiten kunnen de enorme branden niet aan. Wel is het land beter voorbereid sinds de enorme bosbranden die in 2010 uitbraken. Toen vielen tientallen doden en bleef een enorme ravage achter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dicht bij Jeruzalem

De Russen stuurden op aanvraag direct twee grote  blusvliegtuigen. Ook Cyprus en Griekenland schoten te hulp, en Kroatië, Italië en Turkije hebben beloofd te helpen.

Delen van de steden Zikhron, Yaaqov, Aifa en Nataf zijn verwoest, en minstens elf wijken zijn ontruimd in de afgelopen dagen. Vooral de branden die op donderdag uitbraken zijn waarschijnlijk met opzet aangestoken. Ook de stad Modiin, enkele tientallen kilometers van Jeruzalem vandaan, wordt door vlammen omgeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.