Enorme aangestoken bosbranden woeden in Israël

24 november 2016Leestijd: 2 minuten
branden in Haifa Foto: ANP

In de Noord-Israëlische havenstad Haifa is een noodbevel afgekondigd nadat een aantal enorme, aangestoken branden door de hele stad zijn verspreid. Het gaat om zeker vijf plekken die bewust in brand zijn gestoken, melden internationale media.

Honderden bewoners zijn geëvacueerd uit grote delen van midden- en Noord-Israël en tientallen mensen zijn lichtgewond geraakt. De branden woeden al sinds dinsdag, maar de situatie liep donderdag volledig uit de hand.

‘Nationalistisch motief’

Er wordt zelfs gesproken van een ‘terreuraanslag’: het lijkt op een grote operatie die zorgvuldig  uitgewerkt. Er is bewijs gevonden dat op minstens vijf plekken de branden bewust zijn aangestoken. Volgens de Times of Israël denken de autoriteiten dat het gaat het om een nationalistisch motief.

Volgens de Israëlische minister van Veiligheid is zeker van de helft van de branden met opzet aangestoken. Premier Benjamin Netanyahu sprak van ‘natuurlijke en onnatuurlijke oorzaken’ en schakelde de hulp van de Russische president Vladimir Poetin in: de Israëlische autoriteiten kunnen de enorme branden niet aan. Wel is het land beter voorbereid sinds de enorme bosbranden die in 2010 uitbraken. Toen vielen tientallen doden en bleef een enorme ravage achter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dicht bij Jeruzalem

De Russen stuurden op aanvraag direct twee grote  blusvliegtuigen. Ook Cyprus en Griekenland schoten te hulp, en Kroatië, Italië en Turkije hebben beloofd te helpen.

Delen van de steden Zikhron, Yaaqov, Aifa en Nataf zijn verwoest, en minstens elf wijken zijn ontruimd in de afgelopen dagen. Vooral de branden die op donderdag uitbraken zijn waarschijnlijk met opzet aangestoken. Ook de stad Modiin, enkele tientallen kilometers van Jeruzalem vandaan, wordt door vlammen omgeven.