buitenland

Niet alleen Afrikaanse landen zeggen Strafhof vaarwel

16 november 2016Leestijd: 2 minuten

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zit in zwaar weer. Nadat diverse Afrikaanse landen al afscheid namen van de instantie, is het nu de beurt aan Rusland. Vladimir Poetin heeft besloten zich er alsnog niet bij aan te sluiten.

De Russische regering heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen de Verenigde Naties van dit besluit op de hoogte te brengen.

‘Nooit de verwachtingen kunnen waarmaken’

Rusland heeft het Verdrag van Rome ondertekend, dat sinds 2002 de basis vormt voor het strafhof. Het land heeft het verdrag alleen nooit geratificeerd. En daar blijft het nu dus bij.

‘Het Internationaal Strafhof heeft nooit de verwachtingen kunnen waarmaken en het werd nooit een echt onafhankelijke juridische instelling met autoriteit, is te lezen in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, waarover Britse en Russische media woensdag berichtten.

Afrikaanse landen hebben moeite met het ICC

De Russische president Poetin heeft per decreet besloten dat Rusland het Verdrag van Rome niet zal ratificeren. Het land is niet het enige dat het verdrag niet ratificeerde. Ook landen als de Verenigde Staten, China en Israël hebben dat niet gedaan. De afgelopen tijd keerden drie landen die het verdrag wel hadden geratificeerd, het hof de rug toe. Het gaat om Burundi, Zuid-Afrika en Gambia.

Veel Afrikaanse landen hebben grote moeite met het ICC: zij vinden dat het Strafhof oneerlijk te werk gaat en te veel gefocust is op Afrikaanse landen.  Sinds de oprichting van het Strafhof zijn alleen Afrikanen gedaagd. De laatste prominente zaak bij het ICC was die over Ahmad al-Faqi al-Mahdi. De jihadist werd veroordeeld voor het vernietigen van cultureel erfgoed in Mali. Het was de eerste keer dat het Strafhof iemand voor een dergelijk vergrijp veroordeelde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.