EU-staten totaal oneens over nieuw asielbeleid

18 november 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten die onderdeel zijn van het EU-herverdelingsplan. Foto: AFP

Verplichte migrantenquota’s werken niet, zegt de hele ene helft van de Europese Unie (EU). Maar de verantwoordelijkheid proberen af te kopen is ook geen goed plan, vinden onder meer Duitsland en Italië. Van een gezamenlijk migratiebeleid is voorlopig geen sprake.

Op vrijdag kwamen alle EU-ministers van Binnenlandse Zaken bijeen om andermaal te proberen een beleid uit te stippen wat betreft het verdelen van migranten. Honderdduizenden mensen kwamen afgelopen jaar naar Duitsland en andere West-Europese landen, en nog altijd kampen Italië en Griekenland met grote aantallen binnenkomende asielzoekers.

Duits plan: migranten die op zee zijn opgepikt, meteen terugsturen naar Noord-Afrika>

Nieuwe quota versus ‘flexibele solidariteit’
Italië en Griekenland willen dat er nieuwe stappen worden gezet om die migranten eerlijker te verdelen over alle EU-lidstaten, en Duitsland steunt hen. Maar de Duitse verantwoordelijke minister, Thomas de Maizière, moest vrijdag toegeven dat er ‘nog altijd veel onenigheid’ is.

Zo stellen landen als Slowakije dat verplichte herverdeling een grote mislukking is. Tot op heden werden minder dan 10.000 migranten verdeeld, het doel was 160.000. ‘We kunnen niet eens doen alsof de quota werken,’ aldus de Slowaakse minister Robert Kalinak.

Maar ook het plan dat Slowakije – momenteel voorzitter van de EU – voorstelt, kan niet op brede steun rekenen, blijkt vrijdag. Volgens Oost-Europese landen moeten er bij een nieuwe migratiecrisis meer mogelijkheden komen voor ‘effectieve solidariteit’: ze willen geen (moslim)migranten overnemen uit Italië en Griekenland, maar willen best helpen met bijvoorbeeld financiële middelen en het versterken van de buitengrenzen.

Europa hopeloos verdeeld op vlak van migratie
De Italiaanse delegatie reageerde fel: ‘Dit is meer een manier om ons voor gek te zetten dan een poging tot solidariteit,’ tweette minister Angelino Alfano. Volgens persbureau Reuters steunen Duitsland, Zweden en Malta – de volgende EU-voorzitter – het Italiaanse plan voor nieuwe quota.

Lees dit commentaar van Rene van Rijckevorsel nog eens terug: ‘Niet vluchteling moet bepalen waar hij zich kan vestigen, maar Europa
Rene

Vooralsnog staat Brussel toe dat EU-lidstaten de regels van de Schengenzone en het Dublin-systeem deels naast zich neerleggen. Zo hebben staten langer toestemming om eigen grenscontroles in te stellen. Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos voorspelt dat het nog wel even gaat duren voor de EU-ministers met een nieuw migratiebeleid komen: hij zegt zeker tot de zomer van 2018 de tijd te nemen.