Volkswoede in Zweden na ‘negeren’ van verkrachting

08 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Zweedse politie, archiefbeeld. Foto: EPA

Het Zweedse eiland Gotland is in rep en roer na een groepsverkrachting afgelopen weekend. De vermeende daders werden vrijgelaten. Extra politieagenten zijn naar het eiland gestuurd om honderden boze inwoners te temmen.

Vijf mannen werden eerder deze week gearresteerd, nadat ze een vrouw in een rolstoel zouden hebben verkracht in Visby, de hoofdstad van Gotland. De vrouw zegt dat ze met een van de mannen een taxi deelde, en dat hij haar vergezelde toen ze een wc-stop wilde maken. Daarna kwamen vier andere mannen erbij en werd ze misbruikt. De vrouw zou zijn flauwgevallen.

Inwoners zoeken daders zelf op
De vijf mannen werden woensdag weer vrijgelaten, volgens de openbaar aanklager door een gebrek aan bewijs. Ze blijven wel verdachten in de zaak.

De vrijlating veroorzaakte woede bij veel inwoners. Honderden mensen organiseerden woensdag een demonstratie op het eiland en een aantal van hen zocht de vermeende daders op. De confrontatie, waarin de verdachten onder meer worden uitgemaakt voor ‘vuile beesten’, werd gefilmd. Via rechts-extremistische kanalen werden verscheidene video’s razendsnel verspreid.

De woede is ook gericht op de politie, die weigert de identiteit van de daders bekend te maken. Zweedse media schrijven over geruchten dat de daders immigranten zijn, maar dat wordt niet bevestigd. ‘We brengen alleen informatie naar buiten als dat belangrijk is bij het voortzetten van het onderzoek,’ aldus de politie op Facebook.

Extra politieagenten om verdere escalatie te voorkomen
Donderdag werd bovendien geprobeerd in te breken in het huis van de openbaar aanklager Mats Holst. De politie doet onderzoek en sluit niet uit dat het te maken heeft met de verkrachtingszaak.

Om de spanningen op het eiland te verminderen, heeft de politie nu extra eenheden naar Gotland gestuurd, schrijft de lokale krant Hela Gotland. Het hoofd van de politie waarschuwt dat ‘we niet kunnen accepteren dat mensen zomaar het heft in eigen handen nemen, wat velen wel hebben aangekondigd’.

Het is niet de eerste keer dat verkrachtingen in Zweden het internationale nieuws halen. Eerder dit jaar was er sprake van een aanrandingsgolf bij festivals in het Scandinavische land. Binnen een paar weken werden tientallen aangiftes gedaan van verkrachting en aanranding.