Waar komt de aanrandingsgolf in Zweden vandaan?

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto van het festival 'Putte i parken' in Karlstad.

Op tal van festivals in Zweden zijn tientallen vrouwen betast, aangerand en in sommige gevallen zelfs verkracht. Ondanks kritiek houdt de politie vol dat de afkomst van de daders er niet toe doet.

De voorbeelden stapelen zich op in het Scandinavische land. Na een festival in Karlstad afgelopen weekend werden 27 aangiftes gedaan, allen door vrouwen die zeggen te zijn aangerand. Het jongste slachtoffer was twaalf jaar.

De afgelopen dagen kwamen soortgelijke berichten uit de Zweedse steden Norrköping en Växjö, waar het afgelopen weekend ook festivals werden gehouden. Ook daar deden vrouwen aangifte van aanranding en in vijf gevallen zelfs van verkrachting.

Omsingeling
De verhalen van veel slachtoffers zijn vergelijkbaar en doen denken aan de massa-aanranding in Keulen: een groepje jonge mannen omsingelt een paar vrouwen, om ze daarna te beledigen en betasten. De politie in Karlstad heeft zeven verdachten op het oog, maar heeft niet voldoende bewijs om ze vast te houden. Twee van hen zouden minderjarig zijn, meldt de krant Dagens Nyheter.

De politie doet geen meldingen over de afkomst van de daders, als dat niet relevant wordt gevonden. Dat moet minderheden beschermen. Een van de slachtoffers in Karlstad, Alexandra Larsson, zegt zeker te weten dat het ging om migranten. ‘Ik vind het vervelend om te zeggen, maar het is de waarheid.’

Dat gebeurt nu eenmaal
Een belangrijke vraag is of dit soort aanrandingen te voorkomen zijn, stelt een woordvoerder van de politie. Naar het gratis festival in Karlstad kwamen vorig jaar 90.000 mensen, verspreid over meerdere dagen. ‘Het is dus niet gemakkelijk om aan te pakken.’

Een slachtoffer klaagt in de krant Expressen over de houding van de politie op het festival. ‘Dat is iets wat gebeurt op festivals,’ zouden agenten haar hebben verteld.

De politie vraagt zich openlijk af of er dit jaar wel meer aanrandingen waren dan anders. ‘Dit is geen nieuw probleem. Het zou kunnen dat het aantal klachten is toegenomen, omdat aanrandingen meer aandacht krijgen in het publieke debat.’ Afgelopen week werd in Zweden nog een campagne gestart onder de noemer ‘betast me niet’, om de problematiek beter bespreekbaar te maken.