Ook Zweedse politie onder vuur na verzwijgen aanrandingen

11 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Tijdens een festival in de Zweedse hoofdstad Stockholm in augustus zijn jonge vrouwen massaal aangerand door groepen jonge mannen. De Zweedse politie zou deze informatie doelbewust achter hebben gehouden.

De Zweedse krant Dagens Nyheter onthulde dit nieuws zondagavond. Tijdens het We Are Sthlm festival, een gratis festival in augustus voor jongeren tussen de 13 en 19 jaar, zouden jonge vrouwen en meisjes in 2014 én 2015 massaal zijn aangerand. In een memo zou de politie hebben geschreven dat het zou gaan om een grote groep mannen uit Afghanistan.

Verzwegen

In de eerste instantie maakte de politie na afloop van het festival melding van ‘een relatief aantal kleine misdaden’. Een enkeling zou in hechtenis zijn genomen, maar over het algemeen zou het festival rustig zijn verlopen. Maandag heeft de Zweedse politie toegegeven dat ze de werkelijke toestand hebben verzwegen.

‘Dit is een pijnlijk punt. Soms durven we niet te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat we denken dat dat de (extreemrechtse) Zweden Democraten in de kaart zal spelen’, aldus politiechef Peter Ågren tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter.

Premier

De Zweedse premier Stefan Löfven heeft inmiddels woedend gereageerd op het nieuws. Volgens Löfven zouden de vrouwen nu ‘dubbel slachtoffer’ zijn geworden van de aanrandingen.

‘Allereerst zijn de daders niet vervolgd en vervolgens heeft de politie de incidenten verzwegen. De politie heeft in mijn optiek de taak misdaden op te lossen en schuldigen voor het gerecht te brengen en mag op welke grond dan ook niets willen verdoezelen,’ aldus de premier maandagochtend.

Inmiddels is ook bekend geworden dat tijdens de jaarwisseling in Malmö jonge vrouwen vermoedelijk zijn lastiggevallen, staat in een politierapport. Een woordvoerder van de politie heeft het nieuws vandaag bevestigd in de Zweedse krant Express. In het rapport zouden opnieuw Afghaanse mannen als daders worden genoemd.